Ermita de Sant Miquel de la Tosca – El Vilosell / Garrigues

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Vilosell, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Època: Segle XV – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament.  Durant la visita, no hi vàrem veure ni trobar ningú.

Accés – Visitada el 03/02/2018:

El punt d'inici d'avui ha estat un lloc (0) - 41 22 30.6 0 56 21.4  - situat a tocar del PK nº 8 de la carretera LP-7013 - (El Vilosell / La Pobla de Cérvoles) – on hem pres una sortida indicada:  Sant Miquel de la Tosca, a 2 km.

Entrem a un ample camí de terra, a dia d'avui perfectament transitable, que en un plàcid recorregut ens deixa al davant mateix de l'edificació buscada. Aparquem en una ample esplanada envoltada d'arbres.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

Des del punt (0) al punt (1) -  Distància aproximada recorreguda: 2,1 km.

Església d'una sola nau rectangular modificada amb el temps.

L'exterior està arrebossat; la coberta és a dues aigües de teula àrab.

A la zona dels peus hi ha un petit campanar d'espadanya.

Té una façana molt senzilla amb una entrada d'arc de mig punt adovellat que a la clau hi té un escut gravat on hi figura la data de 1730.

Les obertures a la façana dels peus són petites i disposades de forma irregular. Destaquem també el cor alt, a l'entrada.

Notícies històriques

L'edifici actual és un santuari del segle XVIII, però el tenim documentat des del 1482. S'hi celebren importants aplecs de la comarca. Destaca el seu retaule neoclàssic.

Durant la lluita napoleònica serví d'hospital de sang a les tropes franceses. Actualment hi viu un ermità.”  - (?)

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Altres pàgines:

• Per les persones interessades en aquesta edificació, els remetem a la pàgina web de Wikipedia - Sant Miquel de la Tosca, on trobaran una mica d'informació sobre un jaciment arqueològic.