Ermita de Sant Jordi – Camarasa / Noguera

D’entrada cal dir que hi ha dos ermites de Sant Jordi a Camarasa: La NOVA i la VELLA.

La primera és una construcció del segle XIX, segons s'especifica en un plafó informatiu situat al davant de l'edificació.

La vella, aterrada, en ruïnes, es troba a molt poca distància de la seva antecessora. De la vella, no tenim, no podem oferir cap informació, llevat de les fotografies que nosaltres mateixos hem fet i una ampliació de les que apareixen en el plafó informatiu.

Ermita NOVA

AMPLIACIÓ 1     AMPLIACIÓ - 2

Ermita VELLA

Camí

Un indicador ens diu que des de l'ermita nova, trobarem la vella a uns cinc-cents metres de distància. Ens disposem a fer-los a peu.

Al cap de ben poca estona, arribem a un lloc on hi ha aquest cartell, que ens invita a continuar per la dreta. Se'ns indica ara que estem a uns cents metres del nostre destí.

Trobarem l'ermita, amagada al bell mig d'aquesta vegetació.

Durant el viatge

El més rellevant d'aquesta localització ha estat el viatge. Les vistes durant el recorregut, són esplèndides panoràmiques, que per si soles, mereixen sobradament la visita.

I T I N E R A R I

Situació: Al Puig de Sant Jordi, una muntanya de 580 metres d'altitud (Wikipedia), situada en terrenys de Camarasa, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera - (Lleida).

Època:

• Nova: segle XIX
  • Vella: Ho desconeixem.

Estat:

• Nova: Bo. L'església no és accessible lliurament. Al costat hi ha una estança que té l'apariència de ser un refugi - obert (Al menys, a dia d'avui, la porta estava oberta).
  • Vella: Ruïnes. Lliurament accessible, com s'aprecia a les fotografies.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Procedents de Balaguer i circulant per la carretera C-13 en sentit nord, abandonem aquesta via per un lloc a tocar del senyal del PK nº 43, situat a 41 52 18.9 00 52 29.4, per on entrem a la població de Camarasa.

Llavors circularem pel carrer que al mapa de Google s'identifica com a Av. Sant Isidre. En aquest lloc, el nostre navegador, al que prèviament havíem incorporat les coordenades de destí, ens fa fer unes estranyes maniobres que reflectim en el mapa següent,

i que no recordem ara si van ser conseqüència del sentit de circulació d'algun carrer o per qualsevol altre motiu.

En definitiva cal salvar aquesta situació, i plantar-nos al punt situat a 41 52 30.5 00 52 52.4, des d'on iniciem definitivament el camí a Sant Jordi, sense trobar pràcticament cap més dificultat.

Durant el recorregut anirem trobant indicadors de tant en tant. Sols donem un punt de referència: A 41 52 44.2 00 53 43.4, on cal continuar per l'esquerra.

El camí, a estones asfaltat i a estones, no, però transitable, s'enfila primer pausadament, anant guanyant alçada amb decisió, sobretot a la part final del recorregut, oferint-nos unes vistes de postal.

Finalment arribem a un pla on hi ha l’ermita NOVA i on podem aparcar còmodament el nostre cotxe.

Un cartell indicador situat en aquest lloc, ens invita a trobar les restes de l'ermita VELLA de Sant Jordi, situades a uns cinc cents metres de distància, aproximadament, segons el següent MAPA de la part final del recorregut i on es reconeix la situació de les dues esglésies.

Hem introduït a Google Maps les diferents dades de coordenades d'aquest recorregut, i ens ha confeccionat automàticament el següent

M A P A de l’itinerari a l’Ermita de Sant Jordi - Camarasa

Localització:

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

Es tracta d'una ermita de planta rectangular coberta per una teulada de teula àrab a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta és rematada per un petit campanar d'espadanya coronat per una creu de ferro. La nau es coberta amb volta de canó.

Pel que fa a les obertures, s'accedeix a l'ermita per una porta desplaçada cap a l'esquerra respecte de l'eix de simetria.

La porta és d'arc escarser amb un arc doblat de descarrega i al damunt presenta una obertura allargada en forma d'espitllera. Més a munt trobem una finestra quadrada amb un arc pla.

Sembla que l'ermita fou modificada amb l'alçat d'un segon pis i l'ampliació lateral al costat de la nau primitiva, l'edifici resultant s'ha perdut parcialment tal com es pot veure al costat dret. Aquest costat de l'ermita només presenta el volum de la planta baixa, refet modernament. S'accedeix a aquest espai per una porta amb llinda, flanquejada per dues finestres. A la part superior d'aquest costat hi ha dues finestres de grans dimensions.”