Ermita de Sant Joan – Castellbisbal / Vallès Occidental

Ermita de Sant Joan – Castellbisbal

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellbisbal, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Construïda al segle XI, l'edificació actual va ser reconstruïda durant el segle XVII - (Ajuntament de Castellbisbal).

A Patrimoni.Gencat, es diu que és del segle XVIII.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, pura ruïna – No és accessible lliurament, tot i que el filat que l'envolta, està trencat, i realment, no hi impedeix l'entrada. Hi ha un petit cartell indicador.

A la part del darrere, als peus del turó on hi ha aquesta edificació, hi ha uns terrenys on hi ha el dipòsit municipal de vehicles.

En relació a aquest dipòsit de cotxes, voldríem fer dos comentaris:

• Havent planificat la descoberta d'aquesta edificació, estudiant el mapa de Google, a l'arribar al lloc, ens va sorprendre força no trobar el gegantí “aparcament” que apareix en aquest mapa.

I és que als mapes, tot es veu “pla”. En realitat, dels cotxes ens distancia una caiguda d'uns trenta o quaranta metres en vertical, als nostres peus ...

• I en segon lloc no deixa de ser un curiós contrast la presència d'aquesta vella ermita, a tocar d'un “cementiri” de cotxes. Mil anys separen aquestes dues “fites” de la humanitat.

Altres noms: Ermita de Sant Joan de Benviure - Ajuntament de Castellbisbal.

Trobarem aquesta ermita al Polígon industrial de Ca n'Estaper.

Hem introduït les coordenades de situació al nostre TomTom, i aquest estri ens hi ha portat sense problemes.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Castellbisbal, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

“Sant Joan de Benviure: primer nucli de població al poble.

L’ermita de Sant Joan del Benviure es troba al costat de la masia de Ca n’Estapé. Es va construir l’any 1040 i va ser reconstruïda al segle XVII amb carreus romans.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular dels qual, avui en dia, només en queden els murs: tres parets laterals i una frontal, amb teulada a dues aigües i una motllura.

A l’interior de l’ermita, s’hi van localitzar tombes romanes i en un radi de 40 metres quadrats, es van trobar 50 sepultures i dos ossaris dels segles VI i VII.

Entre les restes arquitectòniques, existeix un gravat on es pot llegir una inscripció en llatí que diu: A Júpiter el més bo i el més gran dels déus.

Davant totes aquestes evidències, es pot assegurar que l’ermita de Sant Joan del Benviure, juntament amb el jaciment de Can Pedrerol de Baix, configuren les restes més antigues de nuclis de població a Castellbisbal.

Per tot això, l’ermita està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), en el Pla d’Ordenació Urbanística de Castellbisbal.”