Ermita de les Virtuts – Alcover / Alt Camp

Sense fotos

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Alcover, població i municipi del mateix nom a la comarca de l’Alt Camp (Tarragona).

Època: Segle XIV -  Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL – Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Ho desconeixem, no l'hem localitzat, no hi hem arribat a tocar.

Altres noms:La roca de la Virtut / Santuari de la Mare de Déu de les Virtuts – Generalitat de Catalunya*

L'itinerari inicial podria ser el mateix que el que mena a l'Ermita del Remei:

0Punt d'inici: Alcover -  41 15 48.0 01 09 58.0 -  Confluència de la carretera TV-7041 amb la carretera que a Google Maps s'identifica amb el nom de carretera del Remei. Continuarem per aquesta darrera via. Després, desconeixem la forma d’arribar-hi.

Localització: N 41 15 59.5 E 01 09 08.6 - (Informació extreta de Wikipedia) – Altitud: 291 m. (?)

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2017):

Edifici en ruïnes, de planta rectangular.

Obra de paredat, amb reforços i reconstruccions de carreuó.

Sobre la façana, quasi perpendicular a la porta principal una espadanya de carreuó.

Damunt de la porta, allindada, una petita fornícula de pedram buida.

Restes d'arcs de tipus gòtic català.

Els sostre havia tingut una coberta de dues vessants.

El santuari es troba sobre una llenca de roca que sobresurt de la serra, penjada damunt de la vall del riu Glorieta.

Notícies històriques

Ja el 1334 es parla d'uns "ermitaneis vallis de Rascaç", i el 1356 de l'"heremita cellule termini Samuntam sive Rascaç" (El Rescàs era part de l'antic terme de Samuntà, pertanyent al segle XIII al comtat de Prades, ara repartit entre l'Albiol i, majoritàriament, Alcover).

El 1358, l'arquebisbe Claresquí expedí unes lletres en favor de dos frares, membres de la comunitat d'ermitans Beguins que vivien a la Roca de la Virtut.

El 1359 hi havia ja una capell capaç per a les principals funcions litúrgiques.

El primer terç del segle XV fou construït el santuari. L'advocació a la Mare de Déu està documentada almenys per la desamortització de 1835.

El 1894 foren duts a l'església parroquial de l'Albiol (a la que pertany) la imatge de la Verge i el retaule, que foren cremats el 1936. “