Ermita de la Mare de Déu de Serrallonga – Brunyola / Selva

Abans de tot: És una ruta familiar ?

No, no ho és.

Pels voltants, uns senyoretes de bon veure, amb poca roba i assegudes en cadires de plàstic de color blanc, esperen clients al voral de la carretera.

Pensem, que no es pot dir, precisament, que sigui una ruta familiar ...

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Brunyola, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 09/09/2016.

Punt d’inici: Cal situar-nos en un lloc de la carretera GI-533, A tocar de la fita del PK nº 16, situat a  41 53 01 02 42 14.4 on hi ha una sortida, a la dreta, si circulem en sentit sud, que ens aboca a un camí, indicat, encara asfaltat, per on seguirem.

Pocs metres més endavant continuarem per una desviació a mà esquerra 41 53 02.3 02 42 00 (No hi ha cap indicació) i de seguida arribarem a l'ermita que busquem.

M A P A d'aquest itinerari - Distància d'aquest curt recorregut: 450 metres.

“ Descripció

Edifici aïllat de planta rectangular i coberta de doble vessant a laterals situat al costat mateix del mas Serrallonga.

Té una sola nau i una sola capella, un campanar de doble espadanya i a la banda sud de l'absis hi ha adossada la sagristia.

Els murs de l'ermita són de granit, coberts d'arrebossat i pintats de blanc. La cornisa, formada per quatre nivells de motllures, està interrompuda pel gran campanar de doble ull i culminat amb una teulada de doble vessant de rajola i una creu.

La porta d'entrada està feta de grans blocs de pedra calcària de Girona i té una llinda horitzontal monolítica amb decoració floral triangular a la base.

Sobre la porta, hi ha una finestra d'arc de mig punt d'una sola esqueixada i feta també de pedra calcària.

Els ràfecs de la part lateral de la construcció són formats per una filera de rajola plana i gruixuda.

Al costat de l'ermita hi el mas de Can Serrallonga de Brunyola.

És un edifici de dos plantes i golfes amb coberta de doble vessant a laterals originari del segle XVIII i documentat del segle XIV (1336).

Sempre fou domini directe de l'Hospital de Sant Llorenç de les Arenes i era conegut amb el nom de Can Negre de Serrallonga.”