Convent de Sant Andreu – Sant Guim de Freixenet / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Guim de la Rabassa, entitat de població de Sant Guim de Freixenet, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: El lloc està documentat des del segle XI, però l’actual edificació és del segle XVII - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Antic convent jesuïta - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitat: 20/07/2018

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Aparcament al davant mateix.

• A efectes de classificació a les nostres pàgines ho farem amb l'etiqueta de “Monestirs.”
  • De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

Edifici aïllat de grans dimensions, situat en el nucli antic de la població i està format pel conjunt de l’edificació residencial i l’església consagrada a Sant Andreu i Sant Guillem.

L’edifici residencial està estructurat a la seva façana principal orientada a migjorn, a partir de planta baixa, primer pis, segon pis i golfes amb coberta a doble vessant i s’observa ràfec de teula a tot el seu perímetre.

La seva planta baixa presenta tres portes d’accés adintellades, dos de les quals estan tapiada, restant la ultima, com única porta d’accés a l’edifici.

El seu primer i segon pis d’aquesta façana, tenen 10 obertures alternades de finestra i balcó, d’estructures adintellades amb carreus de pedra.

Les golfes presenten tres petites obertures.

La seva façana de ponent, també presenta la mateixa distribució dels pisos que la façana principal.

Adossada i integrada al paredat de l’obra de planta rectangular hi trobem l’església de Sant Andreu i Sant Guillem.

Aquesta església és de planta rectangular,d’una sola nau i coberta a doble vessant, presentant un ràfec de teula al seu perímetre.

La seva façana principal està orientada a migjorn i presenta un pòrtic format a partir de tres arcs de mig punt adovellats, separats per un pilar motllurat amb imposta ressaltada.

Damunt del pòrtic, una finestra adintellada i finalment un campanar d'espadanya d’un sol ull, rematada per una cornisa coronada amb una creu.

Tot el conjunt està unificat per un parament paredat i amb carreus de pedra del país a les cantoneres i obertures de l'edifici.

Situat a llevant d’aquest edifici i separat per un camí de terra, trobem les cavallerisses d'aquest convent.

Aquest edifici annex presenta una estructura amb planta rectangular, molt deformada i adaptada actualment per us agrícola, però encara es pot veure tres grans arcs de mig punt, dos dels quals tapiats i un últim, retallat a partir d’una porta adintellada.

L'obra presenta un parament paredat i coberta a una vessant de teula àrab.

Aquest lloc està documentat des de mitjans segle XI com a part de les possessions dels Anglesola.

També estigué en mans dels Sarcirera.

El segle XIV pertany als Merlés, des de principis del segle XV fins a mitjans del segle XVII dels Calders i finalment arriba a mans dels jesuïtes a finals del segle XVII.

Aquests darrers van transformar l'antiga construcció en un convent del seu ordre i també van construir una església barroca sobre l'edificació medieval, consagrada a Sant Andreu i Sant Guillem.

L'església medieval apareix en les llistes de parròquies del bisbat de Vic, al que està vinculada fins el 1957, moment en que passa a formar part del de Solsona, als segles XI i XII amb els noms de “Sancto Guilemo” i “Sancto Guillelmo”. Posteriorment passà a ser sufragània de Santa Maria de Freixenet. “