Castell d’Esparreguera / Baix Llobregat

castell-d-esparreguera-081213_509

Restes del castell d'Esparreguera.

castell-d-esparreguera-081213_515

castell-d-esparreguera-081213_504

Dipòsit d'aigua de la Colònia Sedó, situat on es suposa havia estat el castell. Al fons, a la dreta l'ermita de Santa Maria del Puig.

Situació: En terrenys del terme municipal d’Esparreguera (Baix Llobregat) Barcelona.

Època: Segles XI – XII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Escasses restes. Només hi queda un tros de muralla. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 13/12/2008.

0 - Circulant per la carretera C-55 (Carretera d'Abrera a Manresa), dins del terme d’Olesa de Montserrat, prendrem el trencall (1) - N 41 32 41 E 01 52 54) que ens permetrà anar en direcció a Esparreguera (Carretera C-1414).

Al poc agafarem una desviació a la dreta (2) -  41 32 28 01 52 48) indicada per anar a la colònia Sedó.

Arribats a aquest indret, continuarem per la mateixa carretera per on hem vingut, passant per davant de l’entrada de la Colònia, fins arribar a una corba molt pronunciada a l’esquerra (una “paella”). Aquí (3) - 41 32 59 01 52 05), seguirem recte, entrant en una pista sense asfaltar, en bones condicions. De seguida, a la dreta, a l'altra banda d’un torrent, que travessarem sense problemes, continuarem per una pista també sense asfaltar, que es dirigeix primer en sentit contrari d'on veníem, per després girar a l'esquerra.

Si estem atents, tot seguit, sobre el marge esquerra d’aquesta pista, ja veurem les poques restes que queden del castell.

Si desprès d’aparcar pels voltants, donem un tomb per sobre d'aquest lloc, veurem el dipòsit d'aigua, de la Colònia Sedó, que sembla ser va provocar la total desaparició de l'edificació.

4 - Localització: N 41 32 59 E 01 52 14-  (Lectura presa des de la carretera. Les restes estan una mica per sobre d'aquest lloc) - Altitud: 120 m.

5 - Altres: Molt a la vora hi ha la bonica església de Santa Maria del Puig, d'estil romànic: N 41 33 04.85 E 01 52 9.91 - Altitud: 142 m.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Juliol 2020:

Descripció

Restes situades a la dreta del Llobregat, a la sortida del congost del Cairat, al lloc del dipòsit de la colònia Sedó, prop de Santa Maria del Puig.

L'únic que es manté del castell és un mur, segurament de l'antiga muralla.

És bastit amb un carreuat rectangular petit i mitjà, amb algunes filades que contenen carreus en vertical o quadrats, en una modalitat molt característica del primer romànic.

S'assembla molt a la muralla del castell d'Eramprunyà.

El mur evidencia una reforma substancial del castell que sembla que es podria datar cap a mitjan segle XI; es podria atribuir a Bernat de Gurb o algun dels seus successors immediats.

Les restes del castell es van veure afectades per la construcció d'una bassa, i només es conserva algun mur.

El primer esment d'Esparreguera és del 899.

En donen notícia el pare Ribas i el pare Pasqual, en una escriptura de donació d'unes vinyes al monestir de Santa Cecília de Montserrat, situades als confins del castell de Guàrdia, prop d'Esparreguera.

El castell és esmentat el 963, quan Sança féu donació al monestir de Santa Cecília de l'església de Santa Coloma, del terme del castell d'Esparreguera.

En una data indeterminada, entre 967 i 985, el castell fou venut pels comtes Borrell i Letgarda a Guillem, de la família dels Gurb-Queralt, a la qual el comte vengué també el castell de les Espases.

Ambdós castells, que controlen la via del Llobregat al pas pel congost del Cairat, formaran part en endavant de la mateixa senyoria -la dels castells de les Espases i Esparreguera, com s'esmenta als documents antics, o bé la dels castells d'Esparreguera i les Espases, a partir de la fi del segle XII.

Cap a finals del segle XII, els vescomtes de Cardona van esdevenir els senyors dels castells d'Esparreguera i de les Espases.

Durant els segles següents els castells van passar per diverses mans, fins que l'any 1351 es van vendre al prior de Montserrat, Jaume de Vivers.

El monestir ho conservà fins el 1836.

Si la visitem un dissabte, molt probablement tindrem l'oportunitat de que el Sr. Josep, o el  Sr. Joan ens l'ensenyin. (De 15 a 18 hores).

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

MAPA de situació