Castell d’Escales – Vilanant / Alt Empordà

castell-d-escales-090624_511bis

castell-d-escales-090624_519bis

Situació: En terrenys del municipi de Vilanant (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Solament queda en peus la meitat d’una torre. Als voltants també hi trobarem altres restes escampades. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell dels moros o Castell dels Solers - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 24/06/2009:

Procedents de Vilanant i circulant per la carretera GIP-5101, en sentit Cistella, trobarem un trencall a mà esquerra (N 42 15 26 E 02 52 06) , sense cap identificació, d'on surt una carretera sense asfaltar, per on continuarem.

(Si ens passéssim, 50 metres més endavant d'aquest punt, a la dreta també hi ha un trencall, amb un cartell informatiu: Veïnat de Coquelles. Aquí podríem donar la volta i entrar pel lloc anteriorment assenyalat.)

Al cap d'uns 400 m. aproximadament, deixarem a la dreta uns grans i bonics estables (Mas Jonquers) que hostatgen un bon munt de vaques. Seguint sempre recte intuïtivament per la pista principal, en un revolt, de lluny si estem atents, ja veurem a la dreta la torre, entre els arbres. Aproximadament al cap d'uns 1.200 metres de recorregut des de la carretera general, passarem per sobre d’un petit pont de ciment, sense baranes,  i tot seguit arribem a un lloc on hi ha un trencall a mà dreta i un altre a mà esquerra (42 14 55 02 52 00). Ens enfilem per aquest darrer i en una espècie de petita placeta entapissada d'herba aparquem còmodament el vehicle.

Ara continuem a peu per l'altre trencall, pel de la dreta. En uns 10 minuts de suau passeig, rodejats per una frondosa vegetació, arribarem a una cruïlla, on a l'esquerra, a 25 metres, ja veurem la torre que buscàvem.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Juliol 2020:

Descripció

El Castell dels Moros es troba a l'extrem oriental d'una carena, damunt la confluència de la riera de Cistella amb el Manol, uns dos quilòmetres a ponent de Vilanant.

En la part més enlairada d'un pujol es dreça una torre cilíndrica que quedava envoltada per un recinte murat.

La torre es conserva en una altura alçada aproximada de vuit metres i és esberlada de dalt a baix.

S'ha conservat la volta semiesfèrica del pis inferior.

Té un forat al centre per accedir als pisos superiors.

Les restes dels murs que formaven un recinte rectangular o quadrat no sobresurten en una alçada superior als tres metres en el costat de llevant, i en altres zones aquests vestigis són encara més reduïts.

Notícies històriques - No hi ha informació:

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.