Castell de Tost – Ribera d’Urgellet / Alt Urgell

Valoració: 2 vots.
espereu…

 F O T O S


castell-de-tost-110612_501_0

castell-de-tost-110612_506_0

A la part dreta de la fotografia, l'edificació derruïda és la Rectoria. Darrere seu, el turó on hi ha les restes del castell de Tost.

castell-de-tost-110612_523_0

Els carreus del llenç de paret que apareix al centre de la fotografia, son actualment les restes més rellevants del castell .

I T I N E R A R I
 


Situació: A Tost, despoblat del municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Medieval - Documentat des del segle IX - Generalitat de Catalunya.* 

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.* 

Estat: Pràcticament desaparegut. A la pàgina web de Wikipedia es cita que hi ha algunes restes del castell a l'espai que ocupava dalt d’un esperó rocós, al que s'accedia des d’una edificació, que posteriorment va ser rectoria. No hem pogut comprovar-ho. La rectoria, com totes les altres edificacions del poble, està completament aterrada i no hem volgut arriscar-nos a prendre mal.

Altres noms

Accés - Visitat el 12/06/2011:

Procedents de la Seu d'Urgell i circulant per la carretera C-14, en sentit sud, entre els PK 170-171 hi ha un trencall a mà esquerra (N 42.27831 E 01.36217) degudament identificat per anar a Tost, cap a on ens dirigirem.

Arribats al lloc, trobarem primer, a la dreta de la carretera la imponent mola de l’església de Sant Martí de Tost, tancada a les visites.

Hem aparcat el cotxe al voral de la carretera.

Davant de l’església hi ha una petita planura amb un plafó informatiu. En un costat, a sota, restes de l'antic cementiri. Als peus de la plana, en una fondalada, nombroses restes d'habitatges de l'antic poblat de Tost. Més enllà, al costat de la rectoria, s'aixeca un turó format per altes parets de roca, on dalt de tot es diu que hi havia hagut el castell de Tost.

Localització: Situació a la carretera, al costat de l’església: N 42.27293  E 01.38494 -  Altitud: 746 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*,ens complau extreure la següent informació: 

"Descripció

Les restes del castell es troben a la casa que fou la rectoria del poble de Tost, avui abandonat.

Es conserven restes de les escales que accedien a la part superior de la roca sud, i al costat de l'escala hi ha un cisterna de planta trapezoïdal i 50 m³ de volum.

Les dependències del castell ocupaven part de la rectoria però la superposició de construccions no permet delimitar clarament l'abast de les estructures primitives.

Notícies històriques

El castell de Tost apareix documentat per primera vegada al segle IX quan el clergue Bunó, de Sant Climent de Codinet, va vendre un alou que era situat "in appendicio del castro que dicitur Tauste, in villa que vocatur Coteneto".

A inicis del segle X el castell era propietat de Miró de Tost, pare del capitost Arnau Mir de Tost el qual creà un extens senyoriu que comprenia gairebé tota la conca de Tremp i que va constituir el segon dels vescomtats d'Urgell".

Tost fou una de propietat del Capítol de la Seu d'Urgell, fins a l'extinció dels senyorius.


  • Donem les gràcies a un matrimoni de mitjana edat que hem tingut el privilegi de trobar de visita en aquest lloc solitari. La senyora, nascuda a Tost, ens ha confirmat la situació del castell, alhora que, juntament amb el seu marit, han fet una mica de guies, ensenyant-nos el llogaret, mentre explicaven entranyables records de la seva vida en aquest poblet, amb enyorança i també amb pena, degut  a l'estat d'abandó total que presenta actualment aquest bonic racó de mon.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina. 

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


castell-de-tost-110612_513_0

Església de Sant Martí de Tost.