Castell de Terrades / Alt Empordà

Vista general, entorn.

Com es pot apreciar en aquestes fotografies, la vegetació s'ho empassa tot ...

Situació: En terrenys del terme municipal de Terrades (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Molt malmès. Restes quasi irrellevants. Sols es manté en peus menys de la meitat d’una torre rodona, que a més està presa per les heures. Als voltants hi ha un munt  de pedres caigudes. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell de la Roca, El Castellot

Accés - Visitat el 24/06/2009:

Procedents de Terrades i circulant per la carretera GI-510 en sentit Llers, poc abans del km 6, a la dreta hi ha un trencall per on continuarem, que accedeix a la petita ermita de Sant Sebastià (N 42 18 36 E 02 50 40), situada a tocar mateix de la carretera. Circularem a partir d’ara per una estreteta pista sense asfaltar. Tot i que durant el proper recorregut se’ns incorporarà algun que altre camí, continuarem sempre recte fins trobar un trencall a mà esquerra (42 18 29 02 50 56) per on seguirem. De nou tornarem a trobar un altre trencall també a mà esquerra (42 18 27 02 51 14) per on continuarem. Cada vegada el camí es nota menys transitat.

Finalment arribem a un lloc, on trobem a mà dreta l’entrada a una finca rústica. A mà esquerra l’entrada a un camp de conreu, a on hem entrat i aparcat el vehicle aquí mateix (42 18 28 02 51 27).

El recorregut en un cotxe convencional, des de la carretera general fins aquí ha estat d’uns 1.100 m.

Al davant, la continuació de la pista per on veníem està envaïda d’herbes, senyal de que cap vehicle hi circula. A partir d’aquí seguirem a peu, i en cinc minuts de plàcida passejada arribarem al nostre destí, al paratge conegut com la Roca.

Localització: N 42 18 26  E 02 51 32 - Altitud: 263 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - Setembre 2020:

Descripció

Situades a uns dos quilòmetres a llevant del nucli urbà de la població de Terrades, al cim del puig de la Roca.

Es tracta de les escasses restes conservades de l'antic castell de Terrades, força degradades i recobertes de vegetació.

En concret, les estructures que han perviscut probablement es corresponguin amb dos trams dels paraments de tramuntana i ponent d'una torre de planta rectangular.

El pany nord amida pràcticament un metre d'amplada per uns vuit metres d'alçada i una longitud aproximada de cinc metres.

El mur de ponent, en canvi, està força més arruïnat i conserva una longitud aproximada de tres metres.

Tot i que actualment està completament tapat per l'abundant vegetació de la zona, sembla ser que a la part superior del mur llarg, però per la cara interna, hi ha les restes de l'arrencament d'una volta amb empremtes de les llates per encofrar.

La construcció és bastida amb carreus de pedra de mida mitjana escairats, disposats en filades regulars.

Pels voltants de la construcció hi ha restes de murs enrunats, sobretot a les bandes de migdia i llevant, i enderrocs de pedres procedents d'altres estructures del castell.

Notícies històriques

Documentat l'any 1272 quan el castell de Terrades havia estat adquirit pel vescomte de Rocabertí en la permuta que féu amb l'infant Pere al qual entregà Torroella de Montgrí i el castell d'Albons.

Des d'aquella data el castell de Terrades fou integrat a la baronia de Sant Llorenç de la Muga, domini de Rocabertí de Peralada.

Al segle XIII hi ha documents que parlen de les propietats que tenien al terme de Terrades el priorat de Lledó i la casa del Sant Sepulcre de Peralada.

L'any 1293 Jaume II, durant la guerra amb els reis de Mallorca i França, va trametre delegats per fer un inventari dels castells i forces de l'Empordà on hi havia deu homes com a guarnició.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixapàgina.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.