Castell de Sarroca – Sarroca de Lleida / Segrià

castell-de-sarroca-de-lleida-070728_panoramica

Situació: A Sarroca de Lleida, població de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle – XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 28/07/2007:

Visible des de lluny. Dalt del poble. Fàcil de localitzar i d'accedir-hi. Aparcament a dalt mateix del turó on està edificat, al costat d'uns dipòsits

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya),ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Té una base amb murs atalussats i carreus molt antics i una torre quadrada sencera amb murs dels segles XIII i XIV.

El topònim Sarroca denota l'assentament damunt la roca.

La base d'aquest castell és vista com a obra romana.

En el període sarraí hi hagué aquí una fortalesa i, puix que la torre subsistent és gòtica, en l'aprofitament de l'emplaçament observem tres estils, car els vestigis romans i aràbics són manifestos.

Cal també tenir en compte que al segle XV, arran de la guerra contra Joan II, aquest castell fou fortificat per la Generalitat.

Segueix vàlida l'explicació del 1910: "sols en resten algunes quadres amb massisses voltes i l'esvelta torre quadrada, ornada per gòtics finestrals; el talús, en forma esglaonada s'enfonsa en el ribàs que mira a la vall provinent de Torrebesses" (C. Rocafort).

Castell termenat. Documentat el 1280.

Consignada l'antiguitat romana i aràbiga, la repoblació de Sarroca ve establerta al segle XIV.

La senyoria, llavors, recau al llinatge Santcliment.

El 10 d'abril del 1357 el rei, que tenia la propietat d'aquest castell, va vendre'n tota la jurisdicció i els imperis a Francesc de Santcliment.

Aquesta família, i en concret Comtessina de Barutell i de Botella, vídua de Climent de Barutell, Santcliment i de Prunera, vengué en el 1618 la Baronia de Sarroca i de Llardecans a Josep Castellbell, senyor de Maials.

En els dies de l'extinció de les senyories, la senyoria de Sarroca pertanyia, el 1831, a la família Matas de Barcelona. “

“Ss. XIII-XVI. Situat en un lloc estratègic en el camí de Lleida Tortosa, el castell és, després del de Lleida, el més important de la comarca del Segrià.

Tot i que no es descarta l'orígen sarraí, fou modificat al s. XVII

Actualment trobem que les runes del castell han estat tallades per a fer un fossar.

En aquesta zona d'accés a la fortificació hi ha les restes d'una estructura rectangular, que podria relacionar-se amb la torre porta.

El castell consta de diferents estances.

L'edifici és rectangular i conserven algunes filades del mur del perímetre on també trobem restes de dos contraforts.

Es conserven dues cisternes de planta rectangular, cobertes amb volta de mig canó amb accés a l'interior.

En les seves proximitats trobem una sala rectangular que es va edificar posteriorment.

Al costat d'aquesta sala hi ha testimonis d'una cambra més petita

L'element més vistós del conjunt és una torre, de base atalussada i esglaonada, amb decoració gòtica i finestres espitlleres.

La planta principal, va patir modificacions tardanes.

Per sota del castell es van excavar túnels que van servir de refugi durant la guerra civil de 1936-39. “

Segrià : Veure en un mapa més gran.