Castell de Saburella – Querol / Alt Camp

castell-de-saburella-070602_501

Situació: En terrenys del terme municipal de Querol (Alt Camp) - Tarragona

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Aparcament.

Altres noms: Castell de Savorella - Generalitat de Catalunya. *

Accés - Visitat el 02/06/2007:

Des de Pont d’Armentera, a la sortida del poble, direcció Querol, a l’esquera, un cartell indica una desviació a SELMELLA, cap a on ens dirigirem.

Pugem per una estreteta carretera de muntanya, perfectament asfaltada. Aproximadament als 5/6 km., canvia el ferm d’aquesta carretera i es transforma en pista de muntanya – accessible per turismes, amb precaució - que en uns 3 km. ens portarà fins el castell. Si es vol fer a peu aquesta darrera part del recorregut, es pot fer en uns 45 minuts.

(Lògicament, amb un tot terreny, la visita es faria amb més comoditat, seguretat i tranquil·litat).

Variant: Si prèviament hem anat al castell de Selmella, es pot continuar per la pista de muntanya  per on hi hem arribat, i en un bonic recorregut aeri ens conduirà també al castell de Saburella. En aquest cas i per a un vehicle de turisme, la pista és una mica més “complicada”, amb llocs dificultosos per passar-hi. Caldrà que cadascú valori l’oportunitat de continuar a cavall, o a peu.

Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació  per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: N 41 25 28 E 01 21 48. Altitud: 675 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació: Desembre 2019:

L'antic castell de Saburella està situat a la dreta del riu Gaià, a 675 metres d'alçària.

És format per bàsicament per dues torres de planta circular al nord, una mena de bestorre, a l'extrem sud, i un recinte de planta irregular que tanca una superfície àmplia, a l'interior del qual hi ha nombroses restes de murs.

El castell de Saburella pertanyia al llinatge dels Cervelló.

Sembla que va ser construït en una data posterior al 1193 i anterior al 1229, ja que al testament de Guerau Alemany del 1193 no apareix esmentat el nom de Saburella entre les possessions, mentre que el testament del seu fill Ramon Alemany del 1229, sí que l'inclou.

Es coneix que en aquell moment, hi havia una capella dedicada a Sant Miquel.

Posteriorment, el castell apareix documentat diverses vegades com a possessió de Santes Creus."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-selmella-070602_501

Des de Pont d’Armentera, a la sortida del poble, direcció Querol, a l’esquerra, un cartell indica una desviació a SELMELLA, cap a on ens dirigirem.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

castell-de-saburella-070602_524-525Vistes des del castell de Saburella.