Castell de Pardines – Ripollès

Situació: Dins de la localitat de Pardines (Ripollès) – Girona

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: El castell està pràcticament desaparegut. No així les muralles, de les quals  hi ha rellevants restes. Aparcament als carrers del poble.

Altres noms: El Castell.

Accés - Visitat el 03/10/2009:

Senzill de trobar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Cal localitzar l’església de Sant Esteve. Als voltants trobarem les restes.  Al carrer Major hi ha una placa informativa de les antigues muralles.

Localització: Coordenades de situació en un lloc qualsevol del carrer Major: N 42 18 44.27 E 02 12 50.39 – Altitud: 1.230 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Fortalesa, ruïnes d'un edifici medieval prop l'església, potser l'antiga residència dels vescomtes de Cerdanya.

La façana consisteix en un llenç de mur de defensa que presentava únicament sis obertures en forma d'espitllera, obertes a un terç de l'alçada total del mur.

D'aquestes espitlleres la primera i la tercera es troben actualment cegades, una pel mur del nou presbiteri de l'església de Sant Esteve i l'altra per una porta oberta modernament.

La resta de les finestres de la façana han estat obertes en el decurs dels anys per acomodació d'ús de l'interior de l'edifici, ja que, exceptuant les que corresponen a les golfes, les altres no guarden cap harmonia.

A la banda dreta de la façana existeix l'arrencada d'un altre mur perpendicular a aquesta i a continuació hi ha una porta, que sembla ser original i que està enlairada, i al damunt d'aquesta es veuen les restes d'una altra obertura, avui dia tapiada;

per les restes visibles a terra d'aquesta part de la façana, hom pensa que podria correspondre a una torre.

Hi ha poques notícies històriques de l'edifici.

El comte Bernat Tallaferro havia residit a Pardines i havia intentat que la seva parròquia de Sant Esteve passés al bisbat de Besalú.

Al 1030 el comte Guifré II de Cerdanya, donà al seu fill, sacerdot Salomó, una casa i terres a Pardines que havien estat habitades per Bernat.

Per la relació que demostren aquests documents entre les propietats dels comtes de Cerdanya i l'església, es podria pensar que la casa a que es fa referència podria ser aquesta adossada a l'església de Sant Esteve.

Al 1370 Pardines era lloc reial, depenent del Comte de Barcelona, hereu dels de Cerdanya, i a aquesta època podria correspondre les restes de l'edifici actual.

A la part oposada d'aquesta façana es troben les dependències de l'actual Ajuntament.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateix pàgina.