Castell de la Bleda – Santa Margarida i els Monjos / Alt Penedès

castell-de-la-bleda-100612_704bis-2blog

A l'esquerra, al fons, La Bleda.

castell-de-la-bleda-100612_705bisblog

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) – Barcelona.

Època: Edificació del segle XIX  - Generalitat de Catalunya.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya - Generalitat de Catalunya.

Estat: Convertida en l’actualitat en una masia-casal, envoltada de camps de conreu. Habitada. De propietat particular. Aparcament als camins dels voltants.

Altres noms: Masia castell de la Bleda - Generalitat de Catalunya.

Accés - Visitat el 12/06/2010:

Procedents de Vilafranca, i circulant en sentit Oest per la carretera B-212, coneguda com a Carretera de Sant Jaume dels Domenys, en un lloc situat a N 41 20 17 E 01 39 05, cal seguir per un trencall a mà dreta. Sobrepassarem a l’esquerra unes naus a l’entrada de les quals hi ha un cartell informant de que és un lloc de pràctiques de la policia.

Seguirem fins arribar a un lloc (41 20 30 01 39 54)  on  hi ha uns cartells que informen per continuar, per l’esquerra, cap al veïnat de la Bleda, i L’Almunia, entre altres destinacions i cap a on ens dirigirem.

Arribats a la pròxima cruïlla de camins, continuarem recte primer i per l’esquerra a continuació, deixant enrere una porta d’entrada als terrenys d’aquesta masia, visible al fons, a la dreta, en mig dels camps i ens dirigirem cap a la petita església de Santa Maria de la Bleda (Romànica, segle XII), al costat de la qual, aparcarem.

Altres: La vegetació que envolta aquesta edificació impedeix poder prendre imatges fotogràfiques amb bones condicions.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau  extreure la següent informació:

Descripció

Aquesta masia, situada a l'esquerra del riu Foix i al costat de la capella de la Bleda, és un edifici de planta rectangular format per planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula a quatre vessants.

La distribució interna de la masia és organitzada al voltant d'un pati interior, antigament descobert.

La façana principal presenta una composició pràcticament simètrica amb porta d'accés d'arc de mig punt adovellada, balcó centrat al primer pis i golfes amb cinc obertures, d'arc de mig punt la central i d'arc rebaixat les laterals.

Notícies històriques

L'emplaçament de l'actual masia possiblement correspon al de l'antic castell de la Bleda, esmentat des del 1121 i documentat posteriorment en diverses ocasions.

El 1334 hi era senyor Ramon de Spilles.

Joan I el va vendre el 3 d'octubre del 1381 a Pere Febrer.