Castell de Clarà – Moià / Moianés

Entorn, vista general.

Dalt del turó, en mig dels arbres sols és visible l'església de Sant Andreu del castell de Clarà.

Castell de Clarà:

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó situat davant de Moià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès - (Barcelona).

Època: Segles XI – XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Restes rellevants. Lliurament accessible. Uns metres més avall hi ha la capella de Sant Andreu del Castell de Clarà (Romànic, segle XIII).

Accés - Visitat el 08/03/2012:

Sortim de Moià circulant per la carretera N-141c (Carretera de Manresa), en direcció a aquesta darrera població. Ben aviat, després de creuar un pont, prenem una desviació a la dreta (41 48 47.26 02 04 45.87) indicada per anar a entre altres, al Circuit Verd.

Ens trobarem llavors circulant per una carretereta asfaltada que ens conduirà primer fins un mas que deixarem a l'esquerra i un altre que sobrepassarem a la dreta.

Seguirem fins que al cap d'uns 1400 m. arribem a un tercer caseriu (Can Coromines- 41 49 27 02 04 46), on continuarem per un trencall a mà esquerra, i circulant encara uns 100 m. per un camí de terra, arribarem a un lloc on hi ha una bassa d'aigua, on hi aparcarem al costat.

Aquí hi ha un petit cartell de que a més de informar-nos del lloc on estem, ens assenyala que  per anar al castell de Clarà, cal marxar en direcció sud, seguint la carena.

Aquí s'inicia un discret però evident corriol, pla i sense dificultats, que en menys de deu minuts de còmode passejada, ens situa al davant de les pedres del castell.

Boniques vistes sobre la vall.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

Edifici de caràcter militar en estat molt avançat de degradació.

De les estructures originals queden alguns fragments del mur i de la torre de defensa circular.

Entorn d'aquesta disposen vàries dependències en estat ruïnós.

L'obra es realitzada amb grans carreus de pedra quadrats i massissos, sense cap finestra reconeixible a l'exterior.

Al costat S.E. de la torre d'homenatge un portell permet conèixer l'espessor de l'obra (aproximadament 2'25 m.).

El conjunt presenta una situació privilegiada envers les contrades de l'entorn.

Cal destacar la torre circular -en bona part dempeus, especialment fins a l'alçada del primer pis-, així com part de la muralla exterior que circumda diverses estances i la cisterna d'aigua.

Als peus de les construccions castelleres hi ha la petita capella de Sant Andreu.

L'obra del castell és executada amb pedra irregular, constituint filades forces regulars.

Notícies històriques

L'existència del castell està comprovada des de principis del segle X, època a la qual ja funcionava amb tota eficàcia i sota la direcció d'un castlà.

El primer document on apareix el nom de Clarà és del 915 (Arxiu capitular de Vic).

De la segona meitat del segle XI, coneixem documents que oscil·len entre els anys 1053 i 1071 en els quals es reconeix com a senyor del castell al comte de Barcelona Ramon Berenguer I i a la seva dona Almoadis.

Es coneixen també els noms dels diferents feudataris del castell: 1065, Bernat de Gallifa, 1092, Bernat de Rocafort.

En el segle XIII apareixen els Montcada com a senyors del castell, després passa als de Calders i posteriorment als Planella.

El decret de Nova Planta de Felip V (1716) estableix l'enderroc.

Resta només la capella."

• L'ermita del castell és ostensiblement visible davant mateix del segon mas. Però el pendent que hi ha per arribar-hi és considerable, raó per la que hem optat per l'itinerari indicat.

-         Dins el casc urbà de Moià hi podem veure dues edificacions:

-         A les afores: