Castell de Castellciuró – Molins de Rei / Baix Llobregat

Muralla del castell amb aparell d' "Opus Spicatum".

Situació: A les afores de Molins de Rei, població del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Aparcament als peus de l'edificació. Propietat municipal des de l'any 1974.

Accés - Visitat el 21/09/2006:

Al final del carrer anomenat camí de la Santa Creu d'Olorda. Durant el recorregut per la població hi ha cartells indicatius.

Ruïnes d'un castell situat en un petit turó.

Aquesta construcció té els seus orígens en una possible torre de defensa de planta circular al damunt de la qual es van aixecar construccions posteriors.

Actualment es poden veure les restes d'una torre de planta quadrada adossades a una construcció de planta rectangular, a més de diversos trams de muralla i les restes de la bestorre.

Als basaments de ponent hi ha restes d'opus spicatum.

Fortalesa. Documentat el segle X.

Els basament pertanyen als segles VI, VII i VIII i van ser destruïts pels moros l'any 985.

Al segle XII els Cavallers Hospitalers de l'orde de Sant Joan de Jerusalem la van reconstruir.

Al segle XII, Jaume II recuperà el domini directe de les ruïnes de Ciuró fins l'any 1347 en que passà a mans del convent de Santa Clara d'Oristany.

L'any 1366, la reina Eleonor recuperà els drets de paratge, concedint a Bernat de Relat el castell amb termenat l'any 1368.

Al segle XVI passà a la família Raquesens fins l'any 1811 en què les Corts de Cadis aboliren els drets senyorials.

• Si introduïm les coordenades 41 24 46.17 02 01 54.98 al navegador del cotxe, ens conduirà amb precisió davant mateix de l'edificació.
  • Als peus de la construcció hi ha disposada una zona de lleure, amb bancs i seients.

MAPA de situació