Castell d’Altès – Bassella / Alt Urgell

A l'esquerra de la fotografia, un petit llenç de paret. Úniques restes de l'edificació.

I T I N E R A R I

Situació: A la població d'Altès, entitat de població del municipi de Bassella (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Medieval - Documentat des de l'any 1118 (Segle XII) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Sols resta en peus una filada de carreus, a dia d'avui recolzada sobre unes pedres noves que n'asseguren la continuïtat. Lliurament accessible. Aparcament als carrers del poble.

Accés - Visitat el 11/02/2011:

Hem accedit al llogaret i hem aparcat en una placeta (42 01 09 01 19 10) al cap de munt del poble, davant del cementiri, que es troba al costat de l’església parroquial de Sant Pere d'Altès, d'estil neoclàssic, bastida l'any 1818.

A l'altre costat de la placeta, damunt d’una petita elevació, hi ha un casal conegut com la Rectoria.

Als peus d’aquesta edificació hi ha les úniques restes visibles del castell, un petit pany de paret.

Localització: N 42 01 08 E 01 19 08. Altitud: 470 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació: Abril 2020:

L'església de Sant Pere d'Altés era dintre l'àmbit del castell del qual es coneix només el setial.

Restes de murs a la zona de ponent i migdia, entre 3 i 7 metres d'alçada.

Els murs, de carreus regulars i ben desbastats, seguint l'estructura de la roca on s'assentava l'edifici.

El material que formava part del castell s'ha aprofitat en edificacions posteriors, cases, corrals, etc.

Capella de Sant Pere

Actualment és en total ruïna. Només resten algunes filades dels murs, que no permeten veure com era l'obra.

Castell termenat. Documentat el 1118.

L'església del castell, dedicada a Sant Pere, és esmentada per primera vegada a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell.

El 17 de gener de 968, en una donació, s'anomena el "castro autes".

El 978 és anomenat quan els almoiners del difunt Miró, jutge, donen l'alou d'Altés a Santa Maria de la seu.

Un document del segle XII situa el castell al terme d'Ogern, era de la senyoria dels Miró.

El castell d'Altés apareix al llarg del segle XII amb els topònims Aotes, Azautes, Adaltes i Altés.

• Per identificar aquestes restes ens ha estat d'utilitat la fotografia que en Pere Català Roca va fer l'any 1964 i que apareix a la següent  pàgina:

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.