Casalot de la Morera – Ivorra / Segarra

És una edificació del segle XIX

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Ivorra, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIX – (Patrimoni.Gencat). Sembla que aquest indret ja estava habitat en època romana. En època medieval hi havia hagut una torre de defensa i una capella dedicada a Santa Àgueda. Les restes materials d'aquestes construccions es van aprofitar per edificar el fortí, l'any 1822.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes – Lliurament accessible, tot i que el lloc es fa servir actualment com a camp de tir. Als voltants, el terra està entapissat de restes de plats trencats, producte d’aquesta afició. Hi ha una edificació  que sembla ser el local social o quelcom equivalent.

Altres noms: Fortí de la Morera, El Cabalot, Casalot de Tir – (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 30/01/2016:

Afores de Torà. Circulant per la carretera C-1412-a (Ponts / Calaf) en sentit sud (En direcció a Castellfollit de Riubregós, sense arribar-hi, ni molt menys), en un lloc situat a 41 48 18.4 01 24 16.3 , prendrem una sortida a mà dreta, indicada per anar a Sant Ramon.

Llavors en trobarem circulant per la carretera LV-3003.

A tocar del PK nº 9 d'aquesta carretera, en un lloc situat a 41 47 48.1 01 24 07.5 prendrem una sortida a mà dreta, entrant a un camí de terra en bon estat. No hi ha cap indicació. El camí s'enfila. Al cap d'un recorregut aproximat d'uns 200 metres, aparcarem el cotxe al davant de les restes que buscàvem.

La introducció de les anteriors coordenades, a Google Maps fa que se’ns faciliti automàticament, la confecció del següent

M A P A

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

El casalot de la Morera es troba al cim del Cabalot.

El Cabalot és una muntanya de 469 m que es troba al municipi d'Ivorra i juntament amb les elevacions de la Pineda, la Serra de Palous i el Tossal de la Morera, separen els termes del municipi de Tora.

S'hi accedeix per la carretera que creua el terme més o menys de sud a nord LV-3003, aproximadament en el punt Km 9 hi ha un camí que condueix al camp de tir.

En arribar a l'esmentat camp de tir trobem les restes del casalot de la Morera.

Notícies històriques

S'ha localitzat una notícia referent al casalot de la Morera, és de 1822 quan l'exèrcit del general D. Francisco Espoz i Mina per tal de recuperar Castellfollit de Riubregós en poder de les tropes de la Regència d'Urgell es divideix en quatre columnes.

La primera amb 686 homes i 50 cavalls va estar a les ordres del General Torrijos que va sortir de la Manresana el dia 4 d'octubre per ocupar el camí de Torà i atacar els fortins enemics que aniria trobant.

En arribar a la població de Torà, una vegada ja passat Ivorra es va trobar amb el fortí que era defensat pels reialistes en el congost de la gorga d'Ivorra conegut com el casalot de la Morera.

La resta de les notícies tot i que no parlen concretament del casalot fan referència als atacs que patí Torà durant les guerres carlines.

Sabem que una companyia d'enginyers va refer les fortificacions de la vila que havien estat enderrocades per ordre de Felip V una vegada acabada la guerra de successió.

També tenim notícia que el 8 d'agost de1835 Torà fou assetjada durant 38 hores per Sansó, Tristany, Ros d'Eroles, Grabat de Guissona, Borges entre altres i la vila va ser defensada pel capità Matias Chamorro.

Al novembre de 1848, el capità general treu el destacament de la vila de Torà i mana enderrocar les fortificacions i els portals."

• El dia de la nostra visita, un dia gris i trist, molt emboirat, va deslluir força les fotografies.