Casal de Vilalba – La Roca del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Roca del Vallés, un municipi format per tres pobles, la Roca Centre, Santa Agnès de Malanyanes i la Torreta.

Època: Medieval - Sense estil definit - de propietat privada - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Exteriorment, presenta un bon aspecte - “La casa està envoltada de boscos, prats i jardins.

A finals del segle XX han fet un golf en els terrenys adjacents.” - Generalitat de Catalunya.*

A tocar del carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer Manso Villalba.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Novembre  2019):

Gran casal, aixecat a mitjan segle XIX, sobre vestigis romànics i gòtics.

Té una planta complexa amb diferents cossos annexes.

A les galeries nord i est hi ha una galeria d'arcades.

Davant de la façana nord hi ha un pati tancat per un porxo amb arcs de mig punt que consta de planta baixa, teulada plana i balustrada a la part superior.

Aquest porxo enllaça amb la porta d'entrada, aquesta continua per la façana est fins crear un gran pati enfront de la façana de migdia.

A la façana, restaurada en el 1951, s'hi conserva una llinda original amb l'anagrama de Crist.

Queden restes de l'antiga torre amb espitlleres, dins de la casa, amb l'antiga porta de ferro i fusta d'accés a l'antic castell.

També a l'interior de la casa es conserva un espai amb lluerna zenital, de quatre pisos, cupulat i amb arcs ogivals.

A l'interior hi ha una capella d'una nau, coberta amb volta de canó, amb dos arcs torals, absis carrat i altar de fusta policromada.

La casa està envoltada de boscs, prats i jardins.

A finals del segle XX han fet un golf en els terrenys adjacents.

Notícies històriques

La Vileta anomenada Vilalba es cita per primer cop en 932 quan Teodoric, bisbe de Barcelona consagra i dota l'església de Sant Genís amb aquest bé.

Del 996 data l'escriptura de Ramon Borrell, conservat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. El mateix al 1013 i altres documents del 1471, 1713,...

Després fou del monestir de Montserrat però amb la desamortització de 1836, ho adquirí per subhasta Marià Borrell, que transformà l'antic edifici en el casal actual.

En 1920 ho comprà Francisco Riviere per regalar-ho a la seva dona, Antònia Manent, en les seves noces de plata.”