Casal de Bellpuig – Sant Julià de Vilatorta / Osona

I T I N E R A R I

Situació: A tocar de les darreres cases de Sant Julià de Vilatorta, localitat de la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible

Altres noms: Castell dels moros.

Accés - Visitat el 05/07/2008:

Senzill de localitzar. Procedents de Vic i circulant per la carretera C-25, prenem la sortida situada entre els PK 187/188 (41 55 45 02 18 05.16), i seguim per la carretera local BV-5201, que a l’entrar al poble de Sant Julià s’anomena primer ctra. de Sant Hilari i Avda. de Montserrat després, per on circularem una estona, fins trobar a la nostra dreta (41 55 45.18 02 18 05.16), l’inici de la carretera de Vilalleons, BV-5202, on prendrem aquesta direcció.

De seguida, aquí mateix, a pocs metres, a l’esquerra d’aquesta carretera, ( N 41 55 15 02 19 20) veurem un cartell de senderisme, indicant la direcció que cal prendre .

Caldrà aparcar el cotxe per aquest voltants (Hi ha un pàrking públic a 50 metres, a l’avda. de Montserrat).

Pujant a peu, per un costerut camí, en menys de cinc minuts estarem dalt d’un petit turó, davant de les restes de l’edificació.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure, la següent informació (Extractada – octubre 2012):

“ Descripció

Grans murs del segle XII a tocar de la població. Edifici civil. Antic Castell assentat damunt uns gresos, a la part més abrupta, vers llevant. En resten dos murs orientats de nord a sud amb un gruix d'uns quatre metres. A l'extrem nord, on el mur té més alçada, es pot observar encara l'arrencada, damunt una imposta, d'una volta de canó (10 m d'alçada), també hi ha espieres i clots per posar-hi bigues i distribuir l'espai verticalment.

També a l'extrem Nord-est encara es conserva una cambra reduïda (1 x 4 m), coberta amb volta de canó però molt deteriorada. A l'extrem Sud hi ha un mur de les mateixes característiques i l'inici d'un altre mur que devia anar de llevant a ponent. A llevant, al pendent s'observen restes d'un altre mur, segurament de caire defensiu. També en aquest indret hi ha un fragment, de la part de llevant, encara amb l'arrencada de l'arc.

Notícies històriques

Casa forta. Documentada el 1147. Es troba en el serradet anomenat Puig, damunt el torrent de la Noguera. Donat que no apareix cap notícia sobre el Castell durant els segles XI i XII, els estudiosos l'han situat als segles XII i XIII. El 1234 n'eren senyors Bertran i Berenguera.

A partir del segle XV es perden les notícies del Castell per bé que el nom de Sant Julià de Bellpuig perdura en els pergamins de l'arxiu fins ben entrat el segle XVI.

Al segle XIX l'ajuntament va voler tributar memòria al Castell amb un escut, format per un Castell damunt branques de llorer, més tard es substituí per un altre amb les parets enrunades.”