Capella dels Sants Metges – Lloret de Mar / Selva

Situació: A Lloret de Mar, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Hospital Vell.

La trobarem al carrer de l’Hospital Vell, nº 16.

Per poder visitar amb comoditat aquesta i altres edificacions properes, hem buscat un pàrquing públic. A la confluència dels carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els noms de l'Avinguda Just Marlès Vilarodona i carrer Torrentó, amb entrada per aquest darrer carrer, hi ha un pàrquing (41 41 58.1  02 50 38.2) on en superfície es troba la plaça de Pere Torrent, i on hi ha la Biblioteca Municipal.

Localització: N 41 41 56.9 E 02 50 45.6 – Altitud: 5 m. - La posició de la icona al mapa, és aproximada.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2016):

La Capella dels Sants Metges està emplaçada al costat dret del carrer Hospital Vell.

Es tracta d'una capella d'una sola nau, la qual consta d'un portal, d'accés, d'arc de mig punt; un ull de bou de grans dimensions i campanar d'espadanya d'un sol ull, equipat amb una campana i coronat per una gran creu. Sota la campana es poden llegir les grans inicials fusionades en un sol pla de "M V".

Aquest portal, equipat amb muntants de tamany mitjà, però això si, ben treballats i escairats els quals tenen com a matèria prima la pedra, concretament el granit, sobresurt especialment per dos factors: per una banda, pel sumptuós tractament a que s'ha sotmès la porta, la qual està treballada en un repujat de fusta.

Concretament en la part esquerra superior, podem observar un relleu molt atractiu constituït per garlandes i motius florals. Mentre que per l'altra, al costat esquerra del portal trobem una inscripció molt interessant, gravada sobre una placa de ceràmica, la qual fa al·lusió a les obres de restauració que es van dur a terme en la capella i que diu així:

"EN EL DESÈ ANIVERSARI DEL XINO-XANO

ES VA POSAR AQUESTA CAMPANA QUE PORTA

PER NOM MARINA

LLORET DE MAR, GENER DE 1989"

La façana està emmarcada a ambdós costats per dues pilastres - una per banda-, les quals descansen sobre un basament i que estan coronades per sengles capitells, els quals s'ajunten constituïnt una cornisa sobre la qual trobem les inicials anteriorment citades de "M V". Posteriorment les pilastres es prolonguen en un segon estrat i estan coronades amb uns petits pinacles de tall vegetal i floral. Però la cosa no acaba aquí ja que els capitells tornen a ser prolongats fins al punt d'esdevenir la motllura externa del campanar d'espadanya.

Remarcar a mode d'apunt que tot aquest entramat arquitectònic des de les pilastres que flanquegen la façana, passant pels capitells i fins arribar a les cornises és fictici i fals.

Tot aquest entramat no és de pedra sinó tot el contrari, ja que simplement està arrebossat i pintat.

Notícies històriques

Aquesta capella era una dependència més del primer hospital de la vila, situat prop de la plaça del Carme. A mitjan segle XV, el paborde representant de la seu gironina a Lloret, Narcís Oliveres, comença el projecte de crear un hospital que es devia acabar poc després del 1460.

El 1870 es construí un nou hospital. L'edifici antic es vengué però la capella passà a les monges del Cor de Maria, instal·lades en un edifici colindant.

La majoria d'elements de l'interior es cremaren el 1936.”

• Difícil de fotografiar, donada l’estretor del carrer.