Capella de Santa Maria de Malanyanes – Roca del Vallès / Vallès Oriental

¡¡ Atenció ¡¡ Hi ha dues esglésies amb el nom bastant semblant ...

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Agnès de Malanyanes, una de les tres entitats de població de La Roca del Vallés, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallés Oriental.

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo.

Accés – Visitada el 17/11/2019:

En aquesta, com en altres ocasions, vàrem fiar la descoberta al nostre fidel TomTom. Havent introduït les coordenades de situació d’aquesta edificació, hi vàrem accedir sense problemes.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2019):

“ Descripció

Capella de planta rectangular de nau única, coberta amb volta de maó i travessada per dues bigues, fruit de la reconstrucció de la capella.

En el mur hi ha restes de l'antic arc triomfal.

El portal és de mig punt amb muntants i dovelles de pedres, sota de l'arrebossat es va trobar l'antic arc tapiat.

El campanar és d'espadanya.

Al mur de migdia hi ha quatre contraforts de diferents mides i dues finestres espitllerades i esqueixades.

Es desconeixen els orígens de la seva construcció.

La notícia documental més antiga que es coneix és de l'any 1080.

Baulies i Sales pensen que és anterior a l'any 1000, però és difícil de precisar-ho amb exactitud.

La portada actual és del segle XIII.

L'any 1974 va començar la restauració que va afectar a la coberta i el campanar, es va treure l'arrebossat i es va deixar la pedra carejada vista.”