Capella de Sant Pere al Puig – Sora / Osona

Situació: En terrenys de Sora, un municipi de la comarca d’Osona (Barcelona).

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Actualment és un magatzem d'estris del camp.

Accés – Visitada el 22/02/2019:

0 - Punt d’inici- Un lloc situat a 42 05 37.0  02 11 02.0, que trobarem a tocar del PK nº 3 de la carretera BP-4654, on prenem una sortida indicada: Sant Pere al Puig. Entrem a un camí de terra, ample i transitable que recorrerem durant un quilòmetre aproximadament.

1 – A 42 05 52.9 02 11 5.9, Desviació. Continuem per la dreta. No hi ha cap indicació. Anem a parar al mas. La capella està al costat.

M A P A del recorregut, segons les coordenades anteriors.

Edifici d'una sola nau (4x6 m), amb absis semicircular a llevant.

La construcció és romànica del s. XII, amb carreus irregulars i morter molt ric de calç, cosa que es pot veure a simple vista.

La volta de pedra que cobria la nau està ensorrada d'ençà que van treure les teules per a restaurar l'església de Sant Pere de Sora.

La llinda de sobre la porta d'entrada duu la inscripció "HAEC EST DOMUS DEI 1722".

Aquesta llinda dóna la data de remodelació de la capella, encara avui parcialment enguixada a l'interior.

Aquesta data és possiblement també la data de construcció del cos adossat que feia de sagristia.

Notícies històriques

La primera notícia històrica de la capella és del 1120. Amb funcions de sufragània tenia també cementiri que era utilitzat també per l'altre sufragània de Sant Pere de Sora Sant Pere el Bla. Segons es desprèn de les visites pastorals del bisbes vigatans, va tenir culte intermitent fins el s. XVI. Al s. XVII el culte es regularitzà amb el creixement de població. El culte quedà definitivament acabat a partir de 1936.

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.