Capella de Sant Eudald – La Foradada / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó, al costat de les restes del castell de Rubió de Sols, que presideix Rubió de Baix o de Sols, entitat de població de La Foradada, població i municipi del mateix nom a la comarca de La Noguera (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat) – En aquesta pàgina es documenta aquesta església conjuntament amb el castell. Suposem que la protecció afecta en exclusiva a aquesta darrera edificació.

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible. Esplèndides vistes.

Per accedir-hi i per altres informacions, visiteu la nostra pàgina del castell de Rubió de Sols.

Localització: N 41 54 22.6 E 00 59 51.6 - (Coordenades aproximades) – Altitud: 361 m

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Ruïnes del castell de Rubió, emplaçades en un penyal estratègic que domina el Segre.

Encinglerada dalt de l'espadat, una torre quadrada construïda amb aparell petit i volta interior apuntada.

Entre altres dependències del castell, hi ha també les ruïnes de la capella romànica, d'una nau, absis amb finestra espitllerada.

Mur de ponent resta derruït. Restes del llenç de paret migjorn i porta d'accés al nord.

Notícies històriques

L'any 1018 és documentat el castell de Rubió. L'any 1034 es consuma la repoblació de l'indret, amb Arnau Mir de Tost, per Ermengol II d'Urgell sota la tutela de Ramon Borrell I de Barcelona.

Cap al 1204 surt esmentada a propòsit del testament de Ponç Guerau de Cabrera, vescomte d'Àger. El 1230 era castlà del lloc Arnau de Rubió, mentre que al s. XIV la senyoria pertanyé als Acard de Mur.”