Capella de Sant Andreu de Llanars – Prats de Lluçanès / Lluçanès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Prats de Lluçanès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Lluçanès (Barcelona).

Època: Segle XI

Protecció: Ho desconeixem

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés – Visitada el 22/08/2016:

El punt d'inici d'aquesta descoberta (41 59 56.1 02 01 01), el situem en un lloc a tocar del PK nº 20, de la carretera BV-4401, on prenem una sortida a mà dreta, continuant per un camí de terra, indicat i transitable.

Més endavant trobem una desviació. En aquest lloc, les coordenades que extraiem directament del Google Maps, són les següents: 42 00 09.3 02 00 52.7, que no es corresponen amb les que nosaltres havíem anotat durant la marxa,  42 00 07 02 00 55 i que traspassades a Google Maps, difereixen bastant les unes de les altres.

En qualsevol cas, sembla que queda clar, que hem de continuar per l'esquerra, deixant a aquest cantó, la Roca d’en Feliu (?).

Finalment arribem a destí: 42 00 14 02 00 33. De nou, traspassant aquestes dades a Google Maps no són massa clarificadores. Tot i que al mapa hi apareix ben clarament el nom, l’església no és pas visible ...però de ser-hi, hi és...I hi ha un indicador de bona mida.

Aparcament.

M A P A d’aquest recorregut – Distància segons el nostre comptaquilòmetres: 900 metres

Altres:

La joia arquitectònica més estimada pels pradencs és, sens cap mena de dubte, l’església romànica de Sant Andreu de Llanars.

Les primeres referències que en tenim daten de l’any 997.

Apareix atestada l’any 1034 i l’any 1084 ja té la categoria de parroquial.

L’edificació actual és del segle XII, d’una sola nau de dimensions mitjanes.

L’absis té una finestra al centre, de doble esqueixada. A la banda sud de la nau, hi ha la porta i una petita finestra. La part més interessant de l’església és a la banda de ponent, on s’alça un mur amb una finestreta en forma de creu i sobre el qual descansa un campanar de planta quadrada amb dos pisos, finestres grans en el primer i geminades amb columna i capitell en el segon.

Gràcies a la iniciativa de particulars i de l'Ajuntament, l’any 1982 s’hi va fer la primera fase de restauració, consistent en l’arranjament de la teulada i de tot el seu entorn. El mes d’abril de 1991 l’Ajuntament va finalitzar les obres de restauració de l’interior de l’església.”

• Curiosament, a dia d'avui, a la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no apareix la més mínima informació d'aquesta edificació - (31 d'Agost 2016).