Capella de la Mare de Déu del Roser – Puig-reig / Berguedà

Capella de la Mare de Déu del Roser – Puig-reig

I T I N E R A R I

Situació: Isolada, en terrenys de Puig-reig, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat), tot i que podria coincidir amb l’antic emplaçament de la desapareguda església de Sant Andreu de la Madrona – (Pat.mapa i Diputació de Barcelona) .

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Capella del Rosaret - (Patrimoni.Gencat) – Capella del Roseret.

El recorregut és el mateix que el que ens portarà a l’església de Sant Sadurní de Fonollet.

Circulant per l'autopista C-16 (Barcelona - Sant Cugat - Terrassa - Manresa - Berga - Puigcerdà (Eix del Llobregat), en sentit nord, vàrem prendre la sortida del PK nº 79, dirigint-nos a Puig-reig, localitat que vàrem travessar, seguint indicacions per anar a Casserres o a L'Espunyola, buscant incorporar-nos a la carretera BV-4131, fins arribar a un punt situat a 41 58 42.3 01 52 22, des d'on havíem planificat iniciar aquesta excursió, des d'una rotonda, on una sortida de la qual està indicada per anar a Casserres, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Quan som a tocar del PK nº 10 de la carretera BV-4131, trobarem una desviació indicada per anar a Fonollet (42 00 10.9 01 51 19.1), cap a on ens dirigirem.

Abans d’arribar a Sant Sadurní, situada aproximadament a uns 3 quilòmetres, en un punt del recorregut situat a 41 59 19.0 01 50 37.1, trobarem una desviació a l'esquerra, indicada, que ens permetrà accedir a la Capella de la Mare de Déu del Roser, situada a uns cent metres.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

La Capella-ermita del Rosaret és de petites dimensions, d'una sola nau, sense absis i amb la porta a migdia.

Presenta un simple campanar.

La façana conserva la inscripció amb la data de construcció (1579). Aquesta capella rural, molt arcaïtzant i sense un estil definit, està realitzada amb blocs de pedra no massa regulars.

Notícies històriques

Està situada prop de la Masia de la Madrona, molt transformada. La documentació medieval (any 1145) esmenta l'església de Sant Andreu de la Madrona, actualment desapareguda i que possiblement podia coincidir amb l'emplaçament de la Capella del Rosaret.

Aquesta capella fou bastida a finals del segle XVI per iniciativa del prevere de Fonollet, que cada cop que passava per aquest lloc, conta la llegenda, el cavall no volia continuar el viatge. Llavors el prevere decidí aixecar-hi la capella a la Mare de Déu del Roser.

Aquesta capella fou bastida en un època de florida devoció a la Mare de Déu del Roser arreu dels Països Catalans (1570-1620).”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

Capella - ermita de petites dimensions, d'una sola nau, sense absis i amb la porta a ponent.

Presenta un simple campanar d’espadanya de grans dimensions, reconstruït posteriorment.

Aquesta capella rural és molt arcaïtzant i no té un estil definit. Els murs estan fets amb carreus ben tallats però de mides variables, més irregulars a la façana principal. La coberta és de teula àrab a dues aigües.

A la part davantera té un pedrís que forma una mena d’avantcambra quadrada, amb el terra enrajolat.
La façana té un portal amb llinda que conserva una interessant inscripció. Es tracta d’una gran llinda de forma gairebé quadrada que té gravat un escut amb una creu i quatre roses als cantons, amb un aire vagament renaixentista. La inscripció es llegeix amb dificultats: ?MIOAN (...) PRAEVERE (...) ANY 1579?

Història

Aquesta capella, coneguda també com l’ermita del Roseret, està situada prop de la Masia de la Madrona, d’origen medieval però molt transformada.

La documentació medieval (any 1145) esmenta l'església de Sant Andreu de la Madrona, actualment desapareguda i que possiblement podia coincidir amb l'emplaçament de la Capella del Roseret.

L’actual capella fou bastida a finals del segle XVI per iniciativa del prevere de Fonollet, que cada cop que passava per aquest lloc, conta la llegenda, el cavall no volia continuar el viatge. Llavors el prevere decidí aixecar-hi la capella a la Mare de Déu del Roser.

La tradició era fer-hi processó el dia de Sant Bernabé Apòstol, l'11 de juny, tal i com recull la "Consueta de 1745" conservada a l'arxiu parroquial de Puig-reig: "... E fa la processó ala capella de la Mare de Déu del Roser del camí ral y allí se cante un ofici per los confrares y devots... Y abans de tornar la processó se veneheix lo terme allí sobre la capella".”