Camí de Ronda – Salou / Tarragonès

Situació: A Salou, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Contemporània.

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Bo. Lliurament visitable. No és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Durant el recorregut hi ha plafons informatius.

Pels que estimem la pau i tranquil·litat, la visita a aquesta població fora de temporada estival, és una delícia. En contrapartida, pot haver-hi dificultats en localitzar llocs on poder menjar.

Accés - Visitat el 18/12/2015:

Hem iniciat la caminada al final del carrer Colon (*) , a la zona dels Pilons, fins arribar a l'altra banda de la Platja Llarga, a la zona coneguda amb el nom de Replanells, fent el recorregut de tornada pel mateix camí (Uns 2400 metres d'anada i el mateix de tornada).

Sembla ser que a partir de Replanells s'està treballant per condicionar i allargar aquest camí de ronda, en un futur proper, fins pràcticament arribar al Far de Salou.

Localització: Un dels extrems del camí (*) és a la zona coneguda amb el nom dels Pilons, situat a N 41 04 13 E 01 08 41.

Altres: De la pàgina web del Patronat de Turisme de Salou, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ El sender, de 5,5 quilòmetres, recorre el litoral, a tocar del mar, des de la zona de Pilons, en ple nucli turístic, fins a Replanells, al Cap Salou.

Històricament, els camins de Ronda resseguien el litoral i eren utilitzats per a la vigilància de la costa o els pescadors.

La recuperació d’aquesta via retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts on havia estat impossible fer-ho des de fa molts anys.

El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A banda de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per platges i cales alhora que es converteix en una manera ben diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

Des de Pilons, el sender es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans, on es poden veure les restes de l’antic Llatzeret, construït el 1829. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la Guerra Civil.

El darrer tram correspon a la platja Llarga, un entorn natural i ja allunyat de la zona turística.

Tot i que el camí assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part és practicable per a tothom.

El Cap Salou ens descobreix encara una altra possibilitat. Per la seva situació, és un lloc d'interès per a l'observació d'aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l'ajuda de telescopis i altre tipus d'instrumental òptic, és possible observar baldrigues, paràsits, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l'ànec negre o l'ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor.”

• Torre Vella
  • Torre Nova - En un moment del recorregut, passem a tocar de les restes de murs d'aquesta torre.

Patronat Municipal de Turisme de Salou
Passeig de Jaume I, 4
43840 Salou, Tarragona (España)
Telèfon: 977 35 01 02

Coordenades: 41 04 31.1 01 08 00.6

Algunes vistes de Salou:

Salou

Salou - Fonts

Xalet Bonet

• Edificat per Ciríac Bonet, l'any 1918, és obra de l'arquitecte Domènec Sugranyes i Gras, deixeble i col·laborador de Gaudí. És un exemple de l’estil modernista tardà i un dels edificis més emblemàtics de la ciutat.
  • No n'està permès l'accés, a l'interior.
Patronat de Turisme de Salou.

De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció
La casa Bonet és un dels edificis més interessants de Salou, vila turística des de començaments del segle XX. Va ser un dels primers xalets construïts davant de la platja, en uns terrenys d'horts. El seu propietari vaser l'empresari reusenc Ciríac Bonet.

Tot el conjunt de l'edifici i les rodalies és de bona factura, sobretot d'un gran interès estètic. Destacant les solucions emprades per a la construcció de portes i finestres, guarnides amb manises de colors vius.

La reixa d'accés a la casa és de forja artística, molt bonica. La casa té planta baixa, pis noble, a sobre un altre i un lloc destinat a les cotxeres.

A l'angle principal hi ha un rellotge de sol ceràmic amb la llegenda aprofita el temps que passa i no torna. Al jardí hi ha una glorieta amb la cúpula de trencadís. L'interior va ser embellit amb pintures murals d'Agustí Ferrer que evoquen la partida de Jaume I, des de la platja de Salou, a la conquesta de Mallorca.

La coberta del pou de la finca, que portava un recobriment de trossos de manises blaves i blanques, ha desaparegut.”