Cal Sílio – Sant Boi de Llobregat / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: a Sant Boi de Llobregat, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XIV – Historicisme - (Generalitat de Catalunya).*

• Va ser reformada durant els anys 30 del segle XX per ubicar-hi la biblioteca, que va acollir fins a 1997.
  • El 25 de maig de 1931 va ser inaugurada, en aquest edifici, propietat del senyor Josep Marieges i Julià, membre de l'Ajuntament als anys 30, l'anomenada Biblioteca Popular.

Protecció: BCIL - (Generalitat de Catalunya).*

Estat: Altres noms: Can Cílio – Can Silio

Accés – Visitat el 28/04/2019.

El trobarem al carrer Major, 71 - cantonada carrer Nou. No és senzill aparcar-hi. Aquest carrers i els dels voltants, són zona de vianants.

Localització: N 41 20 47.1 E 02 02 26.1 -  Altitud aproximada: 17 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2017):

“ Descripció

Casa senyorial de planta baixa i pis, entre paret mitgera al seu costat esquerre i fent cantonada al dret.

Feta de carreus ben tallats i aparellats amb calç, es presenta pràcticament refeta en la seva major part, dins un esperit neomedieval històricament poc rigorós.

Especialment en les parets, finestres, teulada a dues vessants i part inferior dels murs.

Les finestres amb arquets gòtics i columnetes estan refetes imitant una tipologia més del segle XV que de les suposadament originals del segle XIV.

Notícies històriques

Aquesta casa la va construir el cavaller Jaume Morató que era germà de l'Abadessa de Valdonzella, senyora de la Pobla Arlovina, al segle XIV, quan el camí i la barca de Sant Boi eren el camí obligat per a homes i mercaderies que anaven i venien de Barcelona.

Això va convertir a Sant Boi en una ciutat estratègica, la va engrandir i enriquir, i des d'aquesta centúria fins al segle XVII, es va poblar de casals i palauets com el que ens ocupa.

Posteriorment, a la mort del cavaller i fins al segle XIX va ser convent de monges.

Posteriorment va haver una part de la Biblioteca Pública que ha estat traslladada aquest mateix any al seu nou emplaçament i resta buida encara la part que ocupava.

L'altra part són habitatges. “