Antic Hospital de Santa Tecla – Tarragona / Tarragonès

F O T O S

Antic Hospital de Santa Tecla – TarragonaAntic Hospital de Santa Tecla – TarragonaAntic Hospital de Santa Tecla – TarragonaAntic Hospital de Santa Tecla – TarragonaAntic Hospital de Santa Tecla – Tarragona

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Resta en peus la façana. Actualment és la seu del Consell Comarcal del Tarragonès.

Altres noms: Hospital Vell de Santa Tecla - (Patrimoni.Gencat).

Dins de Tarragona, al carrer Les Coques nº 2.

“ Descripció

Antic hospital d'assistència a orfes, malalts i peregrins situat a la part alta de la ciutat, al costat de la catedral.

Malgrat que es pensa que es tractava d'un edifici de planta pràcticament quadrangular i dues plantes, actualment només es conserva d'època medieval, la façana principal amb el porxo d'entrada.

A nivell de l'actual carrer de les Coques s'estén el porxo d'arcs de mig punt romànics sobre muntants, amb les cinc obertures majors, a la cara principal i les dues més petites i elevades a la façana lateral. El conjunt descansa sobre un basament corregut.

Als muntants s'observen dues columnetes laterals i quatre frontals adossades. A nivell del primer pis s'observen les restes d'una finestra geminada romànica.

Posteriorment es va edificar la façana sobre el porxo, s'ordenen de manera equilibrada dues grans obertures a la primera planta i, intercalades amb les anteriors, tres més al pis superior, sèrie aquesta que es prolonga al mur occidental amb una quarta obertura.

La finestra geminada romànica fou cegada en aquest moment, que es data entorn al 1464.

Al primer pis es va obrar una fornícula plenament renaixentista, dotada d'una peanya piramidal, sobre la que es va disposar una imatge gòtica procedent de la capella de les Onze Mil Verges de la Catedral i actualment substituïda per una còpia.

Notícies històriques

Antic hospital de la ciutat del qual trobem menció el 1171 en la deixa testamentària de l'Arquebisbe Hug de Cervelló.

De l'administració en tenia cura el capítol catedralici, que instituí el càrrec d'hospitaler. Dos segles després fundà el seu propi hospital el Municipi, a causa de les dificultats econòmiques d'un i d'altre l'arquebisbe Pere d'Urea n'ordenà la fusió el 1464, quedant instal·lat a l'edifici que ens ocupa. A l'època de la fusió s'atribueix la part gòtica de la façana.

Al 1588 quedà abandonat. Fins fa poc temps ha estat ocupat per habitatges particulars. Ha estat recuperat i restaurat com a Seu del Consell Comarcal per l'arquitecte Jaume Costa i Pallejà el 1991.”