Torre Cavallera – Camprodon / Ripollès

Com es pot comprovar, la part superior de la torre es visible per sobre dels arbres.

Primitiva porta d'entrada a la torre, situada a nivell d'un primer pis, tot i que un esvoranc fet a la part inferior, permet la lliure entrada a l'interior.

torre-cavallera-091006_507

Vistes des de la Torre Cavallera.

Situació: En terrenys del terme municipal de Camprodon (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XIV - Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa, però de robusta apariència. Lliurament accessible. Difícil de fotografiar donada la proximitat dels arbres a les pedres de l’edificació.

Accés - Visitat el 06/10/2009:

Procedents de Sant Pau de Seguries i circulant en sentit nord per la carretera C-38, exactament davant del PK 8 d’aquesta carretera, hi ha un trencall a l'esquerra (N 42 17 41.28 E 02 21 32.76) per on hem de continuar. Als primers metres d'aquest nou recorregut, a la dreta, hi ha un cartell: Camí de Cavallera – Coll de Jou.

Circularem per una carretereta perfectament asfaltada.

En un moment donat veurem a l'esquerra l’església de Sant Miquel de Cavallera, romànic - segle XI - Generalitat de Catalunya. Degudament  indicada, formant part del cos d’una masia.

A uns 700 metres d’aquí, trobarem un trencall a mà dreta: N 42 17 51.24 E 02 20 44.46. A banda i banda hi ha dos cartells anunciant la torre Cavallera, a més d’un indicador de camí sense sortida.

Aparcarem el cotxe uns metres enrere, a la dreta de la carretera, en un lloc oportú, i ens disposarem a continuar el camí restant a peu.

La distància des de la carretera general fins aquí ha estat d'uns 3 km.

Llavors ens trobarem baixant per una pista de muntanya sense asfaltar, quan al cap d’uns 5/10 minuts, a la dreta, es veuen uns prats, i al final, darrera dels arbres cal estar atents a localitzar la part superior de la torre, ben visible.

De manera intuïtiva creuem els prats pel voral del terreny i ens dirigim cap als arbres darrera del quals, a molt poca distància trobarem les restes de la torre.

Localització:  N 42 17 50.56 02 20 56.25 – Altitud: 1.149 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Es tracta d'una edificació aïllada, en pedra, de planta quadrada, d'ús defensiu i de vigilància.

Té sis metres de cantó, dotze d'alçada i sis pams de gruix.

Està situada en un punt estratègic, sobre la vall del Ter, davant de la colònia Estevenell i prop del mas Pomer.

A la part superior de la banda sud té una gran esquerda.

La resta de la torre es manté sòlida i ferma.

Les cantonades presenten unes pedres més ben treballades i de qualitat que no la resta de murs, tot el conjunt unit amb morter força dur.

La porta estaria situada a uns 4 m del nivell actual de terra.

Les voltes que suportaven els dos trespols eren apuntades.

Al primer pis s'observen diverses espitlleres.

En un nivell superior al de les espitlleres es troben un seguit de finestretes.

Notícies històriques

No tenim dades històriques d'aquesta edificació (possiblement sigui del segle XIV), però hom suposa que, com les altres del seu estil, molt abundants al Principat, servia com a vigilància de la zona i com a mitjà de comunicació entre diversos castells, en aquest cas pot ser, entre Creixenturri i Camprodon.

• Als peus mateix de la torre hi ha dos búnquers bessons. Ben conservats i perfectament mimetitzats amb l'entorn, han perdut la seva utilitat, doncs l'angle de visió de la finestreta de l'edificació es veu totalment inutilitzat degut a l'alçada de la vegetació que ha sorgit al davant.

Més coses:

A la vora de la torre Cavallera hi ha aquesta estranya edificació, mig castell, mig casa de compte de fades ... No hi viu ningú.

A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, se l'identifica com el Mas Pomer

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camprodon, i no precisament a la vora les unes de les altres, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.