Torrassa dels moros – Castellcir / Moianès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellcir, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès - (Barcelona).

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmesa. Lliurament accessible.

Altres noms: Torrota dels moros - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 01/04/2008:
El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat al Castell de Castellcir, també conegut com a Castell de la Popa.

Procedents de Caldes de Montbui, i circulant per la carretera C-59, en sentit Moià, a l'entrada mateix de Castellterçol cal agafar un trencall a mà dreta, per dirigir-nos a Castellcir.

Entrem a aquesta població i seguim recte fins el final, on trobarem la plaça Abat Escarré, on hi ha una petita rotonda. En un costat d'aquesta plaça hi ha una escola. Situats al davant, de cara a l'escola, des del costat esquerra surt una carretera sense asfaltar (41 45 38.73 02 09 03.26), per on caldrà seguir per anar al castell (Hi ha un cartell de senderisme indicant-ho).

La carretera baixa fins la riera i la ressegueix, deixant-la sempre a la nostra banda dreta, sense travessar-la en cap moment. L'únic trencall que trobarem a la nostra dreta – i que travessa la riera – ens portaria a l’església vella o de Sant Andreu. Obviarem aquest trencall i continuarem recte. Encara deixarem a la nostra dreta una granja de bestiar, amb un dipòsit de ferro al costat,

i després una construcció de ciment armat de varis cossos, en forma de piscina, però oberta per un dels costats.

Al cap arribarem a un lloc on trobarem una bifurcació en forma de Y. A la dreta una porta ens barra el pas.

Un cartell prohibeix a partir d’aquí el pas de  vehicles (excepte veïns).

Un altre cartell diu textualment: “Está Vd. en el interior vedado nº 284 – Le recordamos la prohibición de llevar armas y perros sueltos.” Sens dubte, identificarem aquest lloc, amb aquestes dades...

Hem aparcat el cotxe aquí mateix: 41 46 03 02 09 49. Recorregut en cotxe, des de Castellcir: aproximadament uns 2,2 Km.

Ja a peu, hem travessat aquesta porta i hem continuat per la pista. Al cap de molt poc, davant nostre ja es veuen, primer les restes de la Torrassa dels moros, a la nostra esquerra i al davant i a dalt, el Castell de Castellcir, també dit Castell de la Popa.

Abandonem el camí per on veníem i de manera intuïtiva, guiats per la visió de les restes, ens dirigim cap a la torre.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

Restes d'una torre de defensa.

Conserva part de l'estructura portant formada de grans carreus de pedra molt ben alineats.

Podria tractar-se d'una torre destinada com a punt de contacte o de transmissió de senyals entre els primitius castells de Tenes i el de Castellcir.

L'estat de conservació és molt dolent, malgrat que els seus propietaris actuals, Frederic i Ingrid Torelló, han posat un fort interès en protegir-lo.

Notícies històriques

Segons els Castells Catalans, la funció d'aquesta torre era la de defensar la boca d'una mina que comunicava amb el castell.

La documentació esmenta, als anys 923 i 1020, el "castrum de Tenis" o de "Tennes", com a centre del terme o jurisdicció que més tard tindria el castell de Castellcir.

Del 1014 en endavant, aquest terme desapareix i surt en el seu lloc el de Castellcirvio i Castrocirvi.”