Santuari de Sant Magí de Brufaganya – Pontils / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Brufaganya, petita entitat de població de Pontils, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: L'edificació actual és del segle XVI.  “Documentalment no tenim cap notícia anterior al 1204 i ja en aquest moment existia una església ermitana.”Barroc - Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hi ha cartells que indiquen que és una propietat privada.

A destacar la notable presència d'uns roures de mides més que respectables.

Altres noms: “ ... el santuari és anomenat sovint Sant Magí de Rocamora”.

Accés – Visitat el 11/11/2016:

Des de la localitat de Pontils, ens hem dirigit a un punt situat a 41 29 33.2 01 26 04.5 , un lloc a tocar de la fita del P.K. nº 5 de la carretera TV-2011, on hem pres una sortida indicada per anar a Sant Magí.

Entrem a la carretera TV-2012, continuant trepitjant terreny asfaltat, fins a destí, situat una mica més endavant del PK nº 2 i on s'acaba aquest vial.

Hem aparcat al davant.

Durant la darrera part del recorregut, sols trobarem un trencall, en un lloc situat a 41 29 05.7 01 26 31.5  on hi ha una desviació, indicada: per l'esquerra i en pujada, cap al Santuari de Sant Magí de Brufaganya.

Per la dreta, i en baixada, a la Capella de les Fonts.

M A P A d'aquest recorregut.

Curiositat: Fixeu-vos-hi que, a data d'avui, la carretera TV-2012 es desdobla i es contrau varies vegades ... segons Google Maps, naturalment.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“ Descripció

Recinte format per una església, un edifici conventual i altres dependències, com l'actual rectoria.

El conjunt, força heterogeni palesa les diferents etapes constructives que ha sofert, degudes principalment a diferents ampliacions i als saquejos dels anys 1714, 1835 i 1936.

Església

Església d'una sola nau amb capelles laterals i cambril en el presbiteri.

La nau té quatre trams coberts amb volta de canó i llunetes sobre els arcs faixons de mig punt, així com pilars amb pilastres de cornises motllurades. Les capelles laterals estan cobertes amb volta d'aresta i la capçalera per una cúpula rebaixada sobre petxines.

Darrera l'altar s'aixeca un cambril amb una imatge moderna del Sant titular.

Al costat de l'epístola s'observen les restes del cor dels monjos, que es comunicaven amb l'església a través de gelosies de fusta.

Sota la cúpula es troba la cripta.

Notícies històriques

El santuari està dedicat a l'anacoreta que, segons la tradició, morí martiritzat i fou enterrat en aquest lloc al segle III. Posteriorment es bastí l'església sobre les seves despulles.

Al segle XVI, la família Cervelló llegà al Santuari diverses propietats. Els dominicans el regentaren entre 1603 i 1835. a partir de 1841 és la parròquia de la rodalia.”

“ Descripció

Recinte compost d'una església, un edifici conventual i diverses dependències, com l'actual rectoria.

El conjunt és força heterogeni, degut a les diverses etapes constructives que ha sofert, fruit d'ampliacions i als saqueigs que patí els anys 1714, 1835 i 1936.

L'església actual és de planta de creu llatina amb una sola nau, capelles laterals i cambril en el presbiteri.

La nau té quatre tram coberts amb volta de canó i llunetes sobre els arcs faixons de mig punt, així com pilars amb pilastres de cornises motllurades.

Darrera l'altar s'aixeca un cambril amb una imatge moderna del sant titular.

Al costat de l'Epístola s'observen les restes del cor dels monjos, aquests es comunicaven amb l'església a través de gelosies de fusta.

Sota la cúpula hi ha la cripta de Sant Magí.

Ressenya històrica

El santuari està dedicat a Sant Magí, l'anacoreta que segons la tradició morí martiritzat i fou enterrat en aquest lloc al segle III de la nostra era.

Posteriorment es bastí una església sobre les seves despulles.

Documentalment, no tenim cap notícia anterior al 1204, quant sabem que en aquest lloc existia una església ermitana.

En el segle XVI, la família Cervelló llegà al santuari diverses propietats.

Els dominicans el regentaren des de 1603 fins a 1835, període en el qual es construí l'actual església (1735-1776).

A partir de 1841 esdevingué la parròquia de la rodalia, especialment del llogarret de Rocamora. Per aquest motiu el santuari és anomenat sovint Sant Magí de Rocamora.

Actualment, és encara un lloc de trobada i de devoció popular.”

• Capella de les Fonts – Sant Magí de Brufaganya