Santuari de la Mare de Déu del Camí – Granyena de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Granyena de Segarra, vila i municipi de la comarca de La Segarra (Lleida).

Època: La primera referència escrita és del 1297 – Segle XIII. (Pat.mapa).

Protecció: No consta (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Al costat mateix hi ha una petita planura que permet l’aparcament d’alguns vehicles.

Tot i que hi ha un cartell que exposa que és una edificació del segle XIII,

tal i com es diu a la pàgina de Pat.mapa, és un “Edifici d’origen romànic que ha estat constantment remodelat durant l`època moderna i contemporània, fins al punt que avui en dia és difícil esbrinar si fou aprofitada alguna estructura de l’antiga construcció”

Altres noms: Santuari de Santa Maria del Camí – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/02/2013:

A tocar del PK 1 de la carretera LV-2142, direcció a Granyena de Segarra. Cruïlla a la dreta, indicada.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

“ Descripció

Santuari marià sota l’advocació de la Mare de Déu del Camí es situa a les afores de Granyena de Segarra.

Edifici d’origen romànic ha estat constantment remodelat durant l`època moderna i contemporània, fins al punt que avui en dia és difícil esbrinar si fou aprofitada alguna estructura de l’antiga construcció.

Es tracta d’un edifici de planta rectangular,amb tres naus, la nau central més alta i ampla respecte a les dos laterals. La teulada de la nau central se’ns presenta a doble vessant a diferència de les dos laterals que presenten una teulada a una vessant, destacant, també, el fet de disposar d' un ràfec amb decoració de maó i que ressegueix tot el perímetre de la façana principal de l’edifici.

La porta d’accés al recinte està situada al mig de la façana principal. Es tracta d’una porta amb doble arc de mig punt; per damunt d’aquesta un òcul i al capdamunt cinc arcs cecs entre lesenes, disposats amb una gradació ascendent i descendent.

Les façanes d’ambdues naus laterals del santuari presenten tres nivells d’obertures seguint l’eix vertical, dos finestres allargassades i un petit òcul.

L’obra del santuari està realitzada amb carreus de mida mitjana, presentant un treball més acurat en les arestes dels murs i en les obertures. Al costat dret d’aquest edifici s’adossa la casa dels cuidadors d’aquest lloc. Al seu interior es conserva la imatge romànica de la Mare de Déu del Camí, de fusta.

Notícies històriques

La primera referència escrita és del 1297, quan en tenia cura el prevere Berenguer de Cases. El santuari del Camí ha estat un centre de devoció popular. Tant el nom de l'advocació com l'indret evoquen el pas de peregrins que visitaven la Verge del Camí i eren acollits a la casa.

Un pilar commemora el lloc on segons la tradició havia estat trobada la imatge de la Mare de Déu, una talla de fusta actualment restaurada.

Havia estat seu d'una confraria des de 1569; per això la festa del camí, que es continua celebrant el dia de la Mare de Déu de Setembre, s'anomena "el Capítol". “

• Davant de la façana de l’església hi ha la Cisterna del Santuari de la Mare de Déu del Camí:

De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

“ Descripció

Situada a davant de la porta d’entrada al Santuari de la Mare de Déu del Camí, a les afores del nucli urbà de Granyena de Segarra.

Aquesta cisterna presenta planta quadrada amb alçat rectangular, bordura motllurada i coberta amb una estructura de volta de creueria.

En una de les seves cares, situada a mitja alçada, hi trobem l’obertura d’accés al seu interior i té forma d’arc de mig punt.

L’estructura de la cisterna està realitzada amb pedra del país.

Notícies històriques

Granyena és bastant orfe amb recursos hídrics, motiu pel qual, es feia necessari la construcció de cisternes per poder emmagatzemar l'aigua.

Aquesta cisterna, basteix d'aigua al Santuari de la Mare de Déu del Camí i les seves dependències annexes des del moment de construcció i utilització del mateix. "

• Monument commemoratiu de la Mare de Déu del Camí:

Situat a pocs metres del Santuari.

“Descripció

Monument commemoratiu en record del lloc on es va troba la primitiva imatge de la Mare de Déu del Camí de Granyena de Segarra,situada a pocs metres del seu Santuari.

Aquest està constituït per sòcol, basa, pilar, nus i una escultura amb motiu vegetal. El seu sòcol és de planta quadrada i en una de les seves cares ens apareix una placa de ferro amb una inscripció que ens diu:"Record de Granyena i sa Comarca ofereixen a la Mare de Déu del Camí lo 9 de juny de 1907 en lo lloch de sa troballa".

La part superior del sòcol presenta en cada cara un treball bisellat. Per sobre d’aquest se’ns presenta l’estructura d’una columna pròpiament dita: basa, pilar i nus o capitell. La secció del seu pilar és quadrada.

Coronant aquesta estructura ens apareix una escultura en forma d’un element vegetal.

Notícies històriques

Una de les llegendes populars ens diu que un pastor va trobar una Mare de Déu en aquest indret, la va agafar i la va posar dins del seu sarró amb intenció de dur-la a casa seva situada al poble de Granyena de Segarra.

A mig camí, ell s'adona que la figureta no està dins el seu sarró. Va tornar al lloc on va trobar la seva imatge i allí estava.

Diu la història popular que en aquell indret es va construir el seu Santuari.”