Muralles de Santa Coloma de Queralt – Santa Coloma de Queralt / Conca de Barberà

Portals

Muralles

I T I N E R A R I

Situació: A Santa Coloma de Queralt, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Els quatre portals i algunes torres de la muralla, es conserven bastant bé. Els portals son perfectament transitables. Les torres no són visitables, algunes estan habitades.

Altres noms:  Recinte Emmurallat - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitades el 07/06/2015 i 12/06/2015:

Trobarem aquestes i altres edificacions al casc antic de la vila i/o al Passeig de la Muralla.

Localització: N 41 31 54.1 E 01 22 58.4 – Altitud: Dades corresponents al Portal de Santa Coloma - Altitud: 681 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

De les antigues muralles només es conserven algunes torres al passeig de la Muralla i quatre portals.

Les torres del Portal d'en Roca són de planta quadrada i actualment es fan servir com a habitatge. Una d'elles va ser restaurada a finals del segle XX i té merlets.

Les torres del Portal de la Font també són de planta quadrada i han estat transformades per adaptar-les a habitatge. Conserven algunes espitlleres.

Al carrer Sant Roc es conserva una altre torre de planta quadrada on s'han practicat grans obertures per adaptar-ho a la funció d'habitatge.

El portal de Sanou o de Cervera té una doble arcada d'arc de mig punt, l'exterior és de dovelles petites i té una gran profunditat i l'interior té dovelles molt grans.

Al costat del portal hi ha una torre de planta semi octogonal amb diferents finestres i balcons oberts al convertir-se en vivenda.

El portal de Santa Coloma té a sobre seu la Castlania, un edifici molt modificat al llarg del temps amb fet de pedra del país amb les cantoneres fetes amb grans carreus. El portal és una arcada d'arc de mig punt rebaixat adovellat per les dues bandes. El sostre que queda a l'interior del portal està fet amb bigues de fusta i tramades de guix. Damunt l'arcada a la part interior hi ha una petita capella amb la imatge de Santa Coloma.

El portal de Santa Maria o del Vicari, al costat de l'església, és d'arc rebaixat a les dues bandes; l'interior està cobert amb una volta de pedra reforçat a la meitat amb un arc adovellat. L'arrencada d'aquest arc per una banda queda tapada pel peu del campanar i per l'altre arrenca des d'una mènsula; a la clau de l'arc hi ha esculpit un escut amb la data de 1635. A sobre del portal hi ha les dependencies de la rectoria.

El portal d'en Martí, a la plaça del Portalet, és d'arc de mig punt adovellat i l'interior del pas és pla i té bigues de fusta.

Notícies històriques

La vila de Santa Coloma es va formar a partir de tres nuclis: la Vila Vella (al voltant de l'església), la Vila Nova (prop de la Carlania) i el castell.

Aquests nuclis van anar creixent fins que es van unir, cap a la fi del segle XIII, i es va construir una muralla que els tancava.

Aquesta muralla va ser ampliada diverses vegades.

Del portal de Sant Martí sortia el camí de la Llacuna conegut també com a camí dels Molins.

Del portal de Santa Coloma sortia el camí ral de Montblanc i el camí del poblet de Savallà.

Del portal del Sanou sortia el camí ral a Cervera, per això també se'l coneix com a Portal de Cervera (i també com a portal del Senyor).”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Juny  2015):

Només es conserva alguna de les torres i els quatre portals.

Les torres del Portal d’en Roca, el carrer Sant Roc i del Portal de la Font són de planta quadrada i actualment es fan servir com habitatge. A les darreres es conserven algunes espitlleres.

El portal de Sanou o de Cervera consta d’una doble arcada de mig punt i a un dels costat es conserva una torre de planta semi octogonal també rehabilitada com habitatge.

Per damunt del portal de Santa Coloma se situa la seu de la Castlania, una construcció molt modificada al llarg del temps, feta amb pedra i els angles amb carreus de grans dimensions. El portal és un arc de mig punt adovellat, molt rebaixat, amb el sostre de la cara interior fet amb bigues de fusta i tramades de guix.  A la mateixa cara interior, però per damunt de l’arcada hi ha una petita capella amb la imatge de Santa Coloma.

Al portal de Santa Maria o del Vicari consta també d’un arc rebaixat per les dues bandes. A la clau hi ha un escut amb l’any 1635 i per damunt s’aixeca les dependències de la Rectoria.

El portal d’en Martí és d’arc de mig punt adovellat i l’interior del pas és pla i té bigues de fusta.

Notes històriques:

Fins el segle XIII Santa Coloma de Queralt estava dividida en tres nuclis diferents: la Vila Vella, al voltant de l’església, la Vila Nova, a prop de la Carlania, i el castell amb algunes cases a l’entorn.

Aquestes tres poblacions van anar creixent fins a annexionar-se a finals del segle XIII quan es va construir una muralla que les encerclava a totes tres. Posteriorment aquesta construcció es va anar ampliant en diferents moments (1389 i 1450).”

Dins el casc urbà de Santa Coloma, podem trobar:

Hi ha altres edificacions dins el mateix terme municipal.

Altres llocs:

Santa Coloma de Queralt

Referent a la Font de les Canelles,

• De la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

Vuit caràtules esculpides a la pedra. De cadascuna de les boques surt un broc esculpit en bronze, dels qual brolla l'aigua que neix a la Deu del Gubià.

La imatge pertanyent, és de pedra de 1 m i 50 cm d'alçada aproximadament que representa a Santa Coloma am l'os als seus peus i un colom i un llibre a la mà dreta.

Són conegudes com dels comtes del Gubià, i popularment com Les Canelles.

Foren fetes construir pel Comte de Santa Coloma i Virrei de Catalunya, Dalmau de Queralt, l'any 1641. La imatge de Santa Coloma fou feta després de la Guerra Civil per substituir la que fou destruïda durant la guerra. Fou inaugurada el 18 d'agost de 1957, dia de la Festa Major.”

Referent a la Creu de Terme de la Font de les Canelles,

• De la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

" Descripció

Creu de pedra laboriosament treballada dedicada a Santa Maria. Segons el Norbert Font i Saguer és una de les quaranta millors creus de Catalunya.

Notícies històriques

Fou enderrocada el dia 21 de gener de 1934 i restaurada el 21 d'agost de 1949, posant al seu lloc una còpia feta per l'escultor Lenacel.

El 1934 l'original passà al Museu Prim Rull de Reus, després retornà a la vila i es guardà a l'Església de Santa Maria de Bell-lloc (Convent).

És coneguda com a creu dels Comtes o de les Canelles o del Gubià. El seu emplaçament és al peu de les fonts de les Canelles i del que havia estat Camí Real d'Igualada."