Església parroquial de Sant Fèlix– Sabadell / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A Sabadell, ciutat i municipi del mateix nom, que juntament amb la ciutat veïna de Terrassa, comparteix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XI – Gòtic - (Patrimoni.Gencat), i ha passat per un bon grapat de vicissituds.

L'edificació actual és del segle XIV i va ser edificada sobre una primitiva església romànica del segle XI (Sant Salvador), amb diverses ampliacions entre els segles XV i XVIII.

Va patir un incendi l'any 1909. Després fou enderrocada. L'edificació actual és va iniciar l'any 1914 i es va acabar l'any 1942.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. De totes maneres hi ha un cartell enganxat a la porta d'entrada, amb els horaris de les Misses.

Pensem que uns moments abans o uns minuts després dels actes religiosos, es deu poder visitar aquesta església, o potser ho és en el context de la visita al campanar.

El campanar de Sant Fèlix, és Visitable: A la pàgina web de l’Ajuntament de Sabadell, apareix: "Informació de visites, al Museu d’Història de Sabadell - Tel. 93 727 85 55”.

Hem aparcat el cotxe en un pàrquing subterrani, de pagament, que hi ha a la mateixa plaça de Sant Roc (Saba).

Altres noms: Església parroquial de Sant Feliu - (Patrimoni.Gencat).

Trobarem aquesta edificació a Sabadell, a la Plaça de Sant Roc.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

L'actual església és d'estil gòtic acadèmic.

Està formada per tres naus. La nau central mesura 11 metres i les laterals 4'5 metres. S'ha conservat l'absis gòtic de l'any 1420, amb el seu finestral apuntat, la sagristia del 1578, amb les seves obertures i l'enreixat de l'època i el campanar barroc del 1724, de base octogonal, format per tres cossos de pedra un de terra cuita.

El campanar barroc de l'església, és de planta octogonal a partir de la base. Està situat en un dels angles de la façana. Té quatre cossos; els tres primers obrats en pedra, amb un ull de bou al segon i amb fornícules el tercer. El quart és pujat en obra de terra cuita. És acabat amb un pis protegit amb barana alçada amb obra construïda a propòsit, d'una alçària d'1'6 metres.

A dalt de la solera s'aixeca la torre de ferro, del 1856, amb les campanes de les hores i dels quarts, i l'àngel que assenyala d'on ve el vent. A les fornícules del tercer pis hi havien unes escultures de P. Moixí, avui desaparegudes. A la part de migdia, hi ha una làpida amb la data d'inici de les obres.

Notícies històriques

Sobre la capella romànica de Sant Salvador (segle XI) es construeix una nova església (1403-1420) de la que destacava un portal de mig punt.

El 1578 es construeix la sagristia al costat de l'absis gòtic. El primer pis d'aquesta féu l'ofici de Casa dels Comú.

Entre 1615 i 1623 es feren diverses ampliacions, entre elles l'agregació de quatre noves capelles.

El 1724 fou alçat el campanar barroc.

De 1751 a 1775 es fan noves construccions, que van constituir gairebé una església de nova planta, amb un portal d'estil renaixentista.

Aquest temple fou cremat el 1909, després fou acabat d'enderrocar, respectant l'absis gòtic, per tal de construir l'església actual, començada el 1914 per E. Sagnier i acabada el 1942 per F. Folguera.

El nou campanar es va decidir d'aixecar el 25 d'abril de 1690, pel Consell de la Vila.

Els sabadellencs hi contribuïren amb blat, fent la vida dels paletes que hi treballaven, o bé pagant un ral de plata per dia.

Les obres foren suspeses degut a la guerra de Successió i represes l'abril de 1724.

El campanar va costar 35.000 lliures i fou construït amb material del propi sòl sabadellenc; els fonaments amb rocs del llit del Ripoll, la pedra de la pedrera de Sant Oleguer, i la calç amb pedres calcàries del rodal.”

Altres llocs:

Sabadell és una ciutat important. I com a tal, gaudeix d'edificacions de prestigi. Sense moure'ns de la Plaça de Sant Roc (llevat la Torre de l'Aigua), n'hem pogut contemplar una petita mostra:

Torre de l’Aigua

Ajuntament de Sabadell