Església de Santa Maria de Penyafel – Santa Margarida i els Monjos / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria i els Monjos, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona). A tocar del castell de Penyafel.

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Boniques vistes del Penedès.

Altres noms: Santuari de Penyafel (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 12/06/2010:

Donat que aquesta edificació està a tocar del castell de Penyafel, remetem als lectors interessats, a la corresponent pàgina web, on trobareu informació de l'itinerari que nosaltres vàrem fer per arribar-hi.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

De la primitiva fàbrica rectangular romànica, en resten només trossos de parets i la portalada de mig punt amb dues arquivoltes, un anell toral llis amb gruixuda imposta senzilla i llisa, i dos capitells a banda i banda també llisos.

Actualment l'entrada principal és formada per un portal amb dues arquivoltes adovellades amb un espai cobert per volta catalana que funciona com a nàrtex. Aquest portal resta dintre un porxo posterior, tot emblanquinat, obra barroca, com l'aixecament de la nau i l'absis.

L'església és d'una nau amb llunetes capçada per un absis semicircular, amb un presbiteri més elevat que la resta. El cor a la nau i la cúpula estan decorades amb elements geomètrics i vegetals.

La seva fundació és del segle XII, ja que en un document del 1131, s'esmenta el nom de Penna Fedel.

S'hi fa un aplec cada any, pel dilluns de Pasqua.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona el següent text (Juliol 2013):

“ Descripció

Capella originàriament d'una sola nau. Avui hi ha un cos lateral i un porxo d'accés, edificats posteriorment. Les cantonades de l'edifici estan fetes de carreus de pedra. Destaca l'absis de la capella, que té una forma semicircular per dintre i octagonal a l'exterior.

De la primitiva fàbrica romànica en resten només fragments de murs i la portalada lateral de mig punt -orientada al Nord- amb dues arquivoltes, un anell toral llis i dos capitells a banda i banda, també llisos.

A la part superior de la façana principal hi ha un campanar d'espadanya de dos arcs que no contenen campanes i una creu. A l'interior destaca l'altar barroc de 1754.

Història

La primera referència documental de la capella data de 1097, on una notícia diu que ja estava construïda - "una fortificació i probablement al costat, una església" -. Altres document de 1131 i 1300 citen la capella.
L'any 1577 hi havia 4 altars a l'interior de la capella. Els anys 1662 i 1668 es realitzen obres de consolidació. L'any 1676 es fan obres d'ampliació dirigides per Pere Blanc (mestre de cases). Una nova ampliació es va produir l'any 1749, de la mà de Josep Blanc i Fèlix Luem. De l'obra de fusta s'encarregà Josep Camp.

L'altar actual és de1754, està fet per l'escultor Antonio Ochando i va ser donat per Josep Puig l'any 1772. Se sap que fins a començament del segle XX hi havia hagut dos retaules gòtics del segle XV.”