Església de Santa Maria de Cornet – Sallent / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cornet, entitat de població de Sallent, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. “Cap a meitats dels anys 70 va tenir una notable restauració amb l'eliminació de construccions modernes que hi eren enganxades.” – (Diputació de Barcelona).

Accés - Visitada el 03/03/2012:

Procedents de Balsareny i circulant per la carretera BP-4313, en sentit Nord, a tocar del PK 35, trobarem un trencall a l'esquerra (41 53 15.57 01 56 16.18), degudament indicat, per on continuarem, per arribar a l'església al cap d'un km. de recorregut.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Situada inicialment dins el terme del castell de Balsareny i després del de Cornet (amb una certa dependència del bisbe de Vic), degué tenir molt aviat funcions de parroquial, que encara conserva.

El lloc de Cornet és documentat entre el 987 i el 996, i l'església ho és el 1032 (el 1033 com a parròquia). El s.XVII s'hi feren reformes: el 1621 s'hi bastí el campanar, el 1635 les dues capelles més ponentines, i el 1693 la sagristia a l'esquerra de l'absis. Pica beneitera s. XVII, decorada a l'exterior per acanaladures que donen lloc a una forma propera a la petxina, pròpia de l'època.

Notícies històriques

Església d'una nau, que s'entren a mesura que s'apropa a l'absis, el qual no arriba al semicercle. La volta de la nau és de canó seguit i la de l'absis, on s'obre una bonica finestra, de quart d'esfera.

A cada banda de la nau, ran del presbiteri hi ha dues capelles, a manera de creuer, amb sengles finestres de doble esqueixada. De la capella S emergeix el campanar (1621), a continuació del qual hi ha una capella lateral moderna (1635), que al mur oposat només és una arcada oberta al mur. Sota el ràfec de la teulada de l'absis i en els murs inicials de la nau hi ha un fris decoratiu.

La porta s'obre al mur meridional. La diferencia d'aparell (absis, capçalera i portada de bons carreus, i resta de la nau de carreuons petits) fan pensar en una església del segle XI, que el segle XII fou ampliada per la capçalera.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2013):

“ Descripció

Nau no gaire gran però ample, amb absis en semicercle. Volta de mig punt amb arcs torals, planta trapezial i dues capelles laterals més baixes fetes el segle XVII.

Portalada adovellada, amb fris, arquivoltes i capitells amb motius animals (s. XII). Els dos capitells de l'entrada són habituals a la zona Bages-Osona.

Campanar, sobre els murs de la nau, del segle XVII, de torre quadrada amb 2 campanes, rematat per una balustrada i amb rellotge de sol. Aparell de l'edifici irregular, amb blocs de pedra de diferents tamanys. També al centre de l'absis hi ha una petita finestra de doble esqueixada amb motius ornamentals animals als capitells (s. XII). Pica beneitera en forma de petxina (s. XVII).

Observacions: Llinda a l'ala esquerra de l'altar datada el 1639. A l'escalinata del pati posterior a l'absis i sota la casa de la rectoria es conserven diferents tapes d'antics ossaris. Es conserva a la rectoria valuoses mostres d'orfebreria religiosa renaixentista: encenser, calze i copó (s. XVII) i barroca: custòdia i creu processional (s. XVIII). També es conserva l'antiga imatge de Sant Pere que formava part del retaule barroc de Sant Joan i Sant Pere (1679)

Història

Documentada des del segle XI, tot i que el lloc de Cornet és citat amb anterioritat. Va tenir molt aviat funcions parroquials.

L'any 1936 es van destruir els retaules barrocs del Roser (s. XVII) , de Sant Joan i Sant Isidre (s. XVIII) i l'altar major (1730).”

Relativament a la vora, o si més no, per la "relació nominal", fem constar el