Església de Sant Vicenç – Agramunt / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de La Donzell d’Urgell, un poble agregat al municipi d’Agramunt, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

A pocs metres de distància hi ha la Torre Pilar d’Almenara.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, ruïnes. Lliurament accessible, tot i que no és gens improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Accés - Visitada el 05/07/2007:

Per accedir-hi i per a altres informacions, els remetem a la nostra pàgina de la Torre Pilar d'Almenara.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

A uns 50 m. del Pilar d'Almenara, hi ha un temple dedicat a Sant Vicenç màrtir; en l'actualitat sense ús, esbaldregat i en ruïna.

El temple constà d'un nau, està orientat d'est a oest, l'absis de planta circular i la coberta de volta de canó reforçada per arcs torals que descansen damunt de pilars acabats amb capitells sense decoració; pedra d'importació -indica Sarrate-; l'època de construcció ha de apropar-se al segle XIII, amb possible obra a les acaballes del XII i amb encaix de la capella gòtica -encara no malmesa del tot- als temps inicials del XIV.

A la vora del temple, hi hagué un poblat medieval.

Notícies històriques

L'església de Sant Vicenç màrtir fou en molta part acabada de desmantellar quan, a la guerra de 1936-1939, els soldats arrencaren la quasi totalitat dels carreus que revestien el temple, per a l'obra militar que els convenia fer a la mateixa alçada.”