Església de Sant Pere de Savassona -Tavèrnoles / Osona

espereu…

A Osona hi podem trobar dues esglésies amb el nom molt semblant, però distants l'una de l'altra, ambdues al municipi de Tavèrnoles.

---> Església de Sant Feliu de Savassona

---> Església de Sant Pere de Savassona

I T I N E R A R I

Situació: A prop del mas del castell de Savassona, en terrenys del municipi de Tavèrnoles (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Església de Sant Pere de Tavèrnoles - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 05/07/2008:

Circulant per la carretera BV-5213, que a Google Maps s'identifica com a carretera de Tavèrnoles a la Presa de Sau, entre els PK 4-5, a la dreta, hi ha un trencall (41 57 21.25 02 20 22.27) degudament indicat, per on continuarem i que en qüestió de minuts ens situa al davant d’aquesta església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

“ Descripció

Edifici religiós. Església de planta de nau única coberta amb volta de canó. L'absis és semicircular i decorat amb cinc fornícules en tres de les quals s'obren finestres. Hi ha un arc toral que aguanta la volta que cobreix la nau, als peus hi ha el cor.

Exteriorment presenta decoracions faixades amb lesenes i arcuacions de tres i quatre arquets que abans es trobaven a sota el voladís però d'ençà de l'alçament de la nau queden a mig mur, la façana és decorada amb arcuacions rampants té un òcul central i un portal dovellat, el capcer és decorat per un campanaret d'espadanya amb dues obertures d'arc de mig punt. L'absis també té decoracions llombardes amb arquets en sèries de quatre. A migdia hi ha un petit cementiri.

És construïda amb maçoneria, pedra vista i coberta amb lloses de pedra. La pica baptismal es troba damunt d'un peu rodó amb motllures, i s'eleva un pilar quadrangular amb estries longitudinals, damunt del qual s'assenta una copa molt petita, buidada d'una pedra massissa i decorada. Exteriorment i a la part més estreta de la copa, s'hi descriuen unes formes geomètriques entrellaçades semblants a espigues cap - i - cuades, a la part més ample el cercle és tallat formant escaire i descrivint un cos ortogonal.

Tant el pilar com la copa, han estat trencats i més tard, afegit d'una manera molt barroera, cosa que desmereix el valor de la peça. La pica és de pedra picada, de color grisós, i el seu estat de conservació no és gaire bo.

Notícies històriques

Es troba construïda al peu del Castell de Savassona a uns 611 m d'altitud i té una estètica semblant a les de les rodalies, que devien ser construïdes pels mateixos mestres, com Sant Feliuet, Sant Esteve de Tavèrnoles, Santa Margarida d'Ardola, Casserres, etc.

L'obra devia estar enllestida vers el 1069, en rebre un llegat destinat a la seva dedicació que s'efectuà el 1078. El bisbe de Vic cedí la capella a R. Folc, el qual la va posseir fins el 1086, quan morí en mans dels sarraïns. Aleshores l'església passà a mans de la canònica vigatana. L'església de Sant Pere és sufragània de Sant Esteve de Tavèrnoles. La història de la pica baptismal, va lligada a la de l'església, la qual fou construïda vers l'any 1069.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

• Castell de Savassona