Església de Sant Miquel de Sorba – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sorba, entitat de població de Montmajor, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Aparenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 06/11/2015:

El recorregut d'avui és un itinerari en el que seguida i successivament, hem visitat les poblacions de Gargallà, Vilandeny i Sorba, i on en cadascuna de les quals, hi ha rellevants edificacions.

El trajecte inicial és el que ens ha portat a descobrir en primer lloc, l’església de Sant Andreu de Gargallà, i que tot seguit passem a detallar:

Hi hem accedit des de Cardona, des d'un lloc, una rotonda, situada a 41 55 05.8 01 40 49.5 on prenem una sortida indicada per anar a Montmajor, per la carretera B-420 (Cardona – Montmajor). En aquest punt hi ha el PK 0 d'aquest vial, per on continuarem.

Circulant en el sentit anteriorment indicat, poc abans d'arribar al PK n º 7, (41 58 15.1 01 42 17.0)  trobarem una sortida, assenyalada per anar a Gargallà, a 4 km.,  cap a on ens dirigirem, i on podrem veure l'Església de Sant Andreu de Gargallà.

A continuació, des de Gargallà, ens hem de dirigir a Vilandeny, situat a la vora i on podrem descobrir l'Església de Sant Miquel de Vilandeny i la Masia de Can Franch.

Quan arribem a Vilandeny, després de transitar una estona per un tram de carretera recte, ja veiem a la dreta,  la masia de Can Franch (amb una curiosa façana) i una mica més endins, trobarem el cementiri i l’Església de Sant Miquel de Vilandeny.

Tornem a entrar a la carretera general, i prenent la continuació natural del camí per on hem arribat a Vilandeny, ens dirigim a Sorba, on trobarem l’Església de Santa Maria de Sorba.

Segurament el mapa que us oferim a continuació, clarificarà aquestes indicacions.

M A P A - Detall de l’itinerari

Després, des de Sorba ens dirigirem a la darrera etapa del nostre viatge: Sant Miquel de Sorba.

Des de Santa Maria (0) , travessem per un pont situat al davant d'aquesta església, la petita escorrentia d'aigua, que al mapa de Google s'identifica amb el nom de barranc d'Aiguadora.

A la sortida del pont (1) seguim, en primer lloc per l'esquerra i a continuació, tot seguit,  per la dreta, fins arribar a la següent desviació (2) 41 57 44.7 01 39 52.9 , on hi ha una  sortida de la carretera, a la dreta, per on continuarem. Deixem l'asfalt i llavors entrem a un camí de graveta, transitable, on hi ha les següents indicacions: Soldevila, El Casó  i Sant Miquel.

Trobem una desviació (3) situada a 41 57 55.4 01 39 35.5 i girem a mà dreta, enfilant-nos en direcció a unes edificacions, que sobrepassarem, deixant-les a l'esquerra, fins a situar-nos en una petita planura situada aproximadament a (4) 41 57 56.7 01 39 44.5, on hem aparcat el cotxe.

Darrers metres del recorregut amb cotxe.

Planura on hem aparcat

Una mica més endavant d'aquest punt (5)  (41 57 56.2 01 39 46.4) hi ha l'inici de tres camins. El més evident és el del mig. Si fem una mirada endarrere, haurien de tenir la següent visió.

Si la situació és aquesta, continuem, a peu, per aquest camí del mig que hem indicat, més ample que els altres, i deixant a la nostra esquena la casa de la fotografia. A dia d'avui hi ha col·locada una precària tanca de color groc.

En uns deu minuts, arribarem al lloc, on a l'esquerra, una mica emboscada, trobarem l’església que busquem.

Tot seguit facilitem un mapa, que pensem que farà més comprensible aquesta informació. (És més senzill “fer-ho” que explicar-ho).

Unes petites observacions:

• El dia de la nostra visita, el pont de Sorba, està en obres i està tallat al trànsit. Aixó ha comportat que haguéssim de fer una considerable volta, per poder arribar al nostre destí. Evidentment, desconeixem la data de posada en servei, de nou, d'aquest vial.
  • La imatge de la part final de l’itinerari, que apareix avui al mapa de Google, difereix una mica del aspecte que en realitat presentava el dia de la nostra estada.
  • Al davant i a la vora de l’església, hi ha notables mostres de que s’hi han portat a terme excavacions arqueològiques. Va ser construïda sobre les restes d'un oppidum ibèric ocupat durant la dominació romana i excavat per Mossèn Joan Serra Vilaró– (Ajuntament de Montmajor).

Nota: La posició de la icona en el mapa, és aproximada. No podem identificar amb precisió la situació d'aquesta edificació

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Església petita d'una sola nau rectangular amb un absis rectangular a llevant.

Al mur de l'absis hi ha una petita finestra de doble esqueixada.

La porta original estava situada al mur de migjorn on encara s'hi veuen vestigis però en època moderna se'n practicà una de nova al mur de ponent, on hi figura la data de 1810.

Aquest mur fou reforçat amb dos contraforts, possiblement construïts en el moment d'obrir la porta moderna i el campanar d'espadanya.

L'absis és de proporcions massisses, de planta rectangular i més baix i estret que la nau.

L'interior és totalment enguixat i cobert amb volta de canó.

Separant la nau de l'absis trobem un arc triomfal. El parament és de pedra irregular i la coberta, a dues aigües de teula àrab.

Notícies històriques

El temple preromànic fou bastit sobre les primeres fileres d'una torre romana de l'acròpolis, excavada el 1922 per Mossèn Serra Vilaró.

El territori de Sorba es mantingué com a població estable des de l'època romana fins a la formació de la marca hispànica.

Al peu del turó de St. Miquel sorgí Sorba i l'església de sta. Maria suburbano, donació a Ripoll del 888.

L'església és el testimoni de la cristianització i de la primera repoblació a l'alta edat mitjana.

Durant el s. XIV és objecte de diversos llegats testamentaris. Finalment és remodelada el 1810.”