Església de Sant Martí de Romanyà – Santa Cristina d’Aro / Baix Empordà

AMPLIACIÓ nº 1 de la imatge anterior     AMPLIACIÓ nº 2 de la imatge anterior

AMPLIACIÓ nº 3 de la imatge anterior

A la vora de l'església, hi ha una rellevant edificació, amb una garita, de la que no tenim dades. Al davant hi ha un bust de l'escriptora catalana, Mercè Rodoreda.

I T I N E R A R I

Situació: A Romanyà de la Selva, entitat de població de Santa Cristina d'Aro, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat a l'arribar a les primeres cases, en una zona disposada a l'efecte, a tocar mateix de la carretera.

Sortida de la carretera GIV-6612, entre els PK 7 i 8.

Localització: N 41 51 13.3 E 02 59 03.7 - Altitud : 323 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

“ Descripció

El poble de Romanyà està format per unes poques cases al voltant de l'església parroquial de Sant Martí, al cim d'una serralada de les Gavarres.

Notable edifici de construcció preromànica molt evolucionada, amb planta cruciforme d'una nau, transsepte de braços destacats i capçalera rectangular.

Les finestres són de doble esqueixada. Sobre el creuer, quadrangular, s'aixeca un cos més alt, falsament cupular i precedent dels cimboris.

A l'interior, s'obre als quatre costats amb arcs de mig punt adovellats i és cobert amb volta de canó.

La porta d'entrada és estructurada per un arc de mig punt adovellat i protegida per un porxo.

El campanar, d'època romànica, és de base quadrangular i presenta, al pis superior, finestres geminades d'arcs de mig punt sostinguts per columnes de capitells mensuliformes. S'alça sobre l'ala N del transsepte i la seva coberta és apiramidada.

L'aparell és unitari, fet a base de petits blocs de granit, sense escairar, disposats en filades regulars i amb carreus o blocs més grans per reforçar els angles.

La capella i la sagristia, afegides al mur de migdia, són fruit de la remodelació del segle XVII.

Notícies històriques

Situada al cim de la serra, en l'estribació que separa la Vall d'Aro de la de Calonge, va pertànyer a l'arxidiaconat de la Selva; actualment pertany a l'arxiprestat de la Bisbal.

El lloc apareix esmentat com a possessió del monestir de Sant Feliu de Guíxols el 968, i de manera més explícita en unes donacions fetes pels comtes de Barcelona el 1016.

En la restauració realitzada vers el 1970 va aparèixer una porta pre-romànica al mur N. Als voltants també s'han trobat restes romanes.

A l'interior es conserva una imatge tallada en fusta que representa sant Martí, feta al segle XX per l'escultor olotí Modest Fluvià.”