Ermita de Sant Salvador del Coll de l’Aguda – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A l’Aguda, nucli de població de Torà, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Lliurament accessible. Completament buida de mobiliari. Aparcament a l’ampla esplanada del davant. Esplèndides vistes a banda i banda de l’edificació.

Accés - Visitada el 08/03/2013:

Procedents de Torà i circulant per la carretera 1412-a (C-452) en sentit Biosca – Ponts, molt a la vora de la sortida de Torà, a la dreta, entre els PK 23-22, trobarem l’inici d'una carretera ( N 41 49 01.56 E 01 23 30.51), indicada per anar al castell de l’Aguda , que en un curt recorregut ens situarà al davant mateix d'aquest castell i a l’altra banda, davant de l’església de Santa Maria de l’Aguda.

Continuant pel mateix camí per on hem arribat, dos o tres cents metres més endavant, arribarem a tocar de l’ermita de Sant Salvador.

Ermita de planta quadrangular d'una sola nau amb un absis semicircular molt pronunciat

i restes d'un campanar d'espadanya d'un sòl ull a l'oest.

Està orientada d'Est a Oest, tot i que accedim a l'interior d'aquesta a través d'una porta d'arc de mig punt dovellada que s'obra al mur llevant.

A l'interior podem observar-hi una volta lleugerament apuntada i un presbiteri elevat amb un mur recte que tanca l’absis semicircular, per tal d'aprofitar-lo com a espai per a la rectoria.

L'interior d'aquesta ermita, fins i tot la volta, es troba pintat de color blanc, a excepció d'una franja d'un metre que arrenca des de terra que està pintada de color gris. A la part de l'altar s'ha jugat amb el color celest i el groc que simula les motllures d'una fornícula també pintada.

Les úniques fonts de llum que il·luminen l'interior de l'ermita són una petita espitllera que es troba al centre de l’absis i una obertura en forma de creu al mur de ponent.

A l'exterior podem observar el parament regular amb filades de carreus de pedra i una teulada a dues aigües.

Notícies històriques

A causa de la desamortització l'església es vengué per 80 pessetes a un pagès que utilitzà l'edifici com a magatzem de les eines de conreu.

L'any 1856, es fan obres a l'església. De l'interior en quedaven només les parets nues. Es posen noves portes, seients, armaris i es forneix l'església de tot el parament litúrgic. Destaca la barana del presbiteri que costà 12 lliures, 2 sous i 13 diners. El dia 3 d'agost es beneeix la nova imatge de Sant Salvador.

L'edifici també es restaurà després de la Guerra Civil.

Actualment està sense culte.”