Ermita de Sant Pau de Riu-sec – Sabadell / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sabadell, ciutat i municipi del mateix nom, que juntament amb la ciutat veïna de Terrassa, comparteix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Wikipedia).

Estat: De lluny, no té pas mal aspecte. De la vora, no ho sabem, no ens hi podem acostar, no és accessible lliurament. Visitable: A la pàgina web de l’Ajuntament de Sabadell, apareix: "Informació de visites, al Museu d’Història de Sabadell - Tel. 93 727 85 55”.

Altres noms: Església de Sant Pau de Riu-sec.

Accés - Visitada el 31/01/2015:

Completament envoltada per tota classe de infraestructures viàries, a tocar de zones industrials, universitats, grans superfícies comercials, l'aeroport de Sabadell, i d'altres ciutats, entre altres “accidents geogràfics”, aquesta humil esglesieta, és víctima de la voracitat de la vida moderna.

Afortunadament (O no ? ...) en l'actualitat, el dia de la nostra visita, la trobem dins d'un terreny completament encerclat per unes modernes estaques de ferro,  que l'han isolada totalment, però que al menys, no impedeixen, de moment, la contemplació i la presa de fotografies.

Desconeixem qui és el propietari d'aquest terreny, on sembla ser que s'hi estant duent a terme treballs de dignificació (?) d'aquest entorn (Un parc ...?). En qualsevol cas, desitjaríem que aquesta “privatització” fos en benefici de tothom.

Hem pogut fer una volta per l'exterior del cercat, que ens ha permès obtenir les fotografies del present reportatge.

Havent estudiat des de casa la manera d'accedir a aquesta bonica edificació, vàrem determinar amb l'ajuda de Google Maps, l'accés motoritzat a un punt proper a aquesta església: 41 30 50.1 02 06 07.6.

Havent introduït les dades al nostre TomTom, amb la deguda precisió, aquest estri ens ha situat al lloc desitjat, amb l'ermita al davant. Perfecte.

“ Descripció

Església d'una sola nau, rectangular, amb volta apuntada, de llum menor a la nau i semicircular a l'absis, i feta de canyís.

L'absis està reforçat per fora amb bandes de pedra.

A la façana hi ha una finestra geminada de capitell trapezoïdal, les altres finestres són de punt rodó.

El campanar està acabat amb una punta piramidal i té a les seves parets unes escissions de tipus llombard. Està coronat per quatre finestres que mostren la influència de l'arc sarraí.

A l'interior no hi ha restes especialment notables.

Notícies històriques

"Rivo Sico" (Riu-Sec) era una quadra situada, segons alguns documents medievals, entre Castro Octavio (Sant Cugat del Vallès) i Rahona, actual Sabadell.

L'any 955 apareix en una escriptura el nom de Riu-Sec. El febrer de l'any 1054 tingué lloc la consagració de l'església per mà dels bisbes Guifred de Narvona i Guislabert de Barcelona.

L'any 1134, aquest territori de Riu-Sec, junt amb el Castell de Barberà, fou cedit per Ramon Berenguer IV a l'Ordre dels Templers de Sant Joan de Jerusalem, donació que fou confirmada en un concili del 1143 convocat a Girona per les Corts i Sant Oleguer.

El 1471 passà a Sabadell per Reial Ordre, el 1868 passa a la jurisdicció de la Puríssima i el 1874 a la de Sant Fèlix. L'antiga talla gòtica de la Mare de Déu de Riusec es conserva a l'Església de la Puríssima.”