Ermita de la Mare de Déu – La Pobla de Montornès / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Pobla de Montornès, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 19/12/2015:

Situada en el mateix lloc on hi ha les minses restes del Castell de Montornès, l’itinerari és, lògicament, el mateix.

Cal localitzar a les afores de la població un petit turó on hi ha l'Ermita de la mare de Déu de Montornès, compartint altures amb les restes del castell.

El lloc és accessible per diferents punts, doncs un bon grapat de camins que es dirigeixen a camps de conreu, camins estrets, flanquejats per bonics i alts marges de pedra seca, condueixen a un lloc (41 10 16.0 01 24 20.0), on una cadena de ferro barra la continuació del pas als vehicles, a l'inici d'una petita desviació. L'església ja és visible.

Durant el recorregut i aquí mateix, trobarem indicadors.

Hem aparcat al voral de la carretereta per on hem arribat i hem pujat a peu els pocs metres que ens separen de l'ermita.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

L'església parroquial de la Pobla de Montornès està dedicada a Santa Maria. Es troba a un quart d'hora, aproximadament de la localitat, dalt d'un turó.

La blanca ermita - antiga parroquial de Montornès, amb data de "1786" a la façana"- de la Mare de Déu de Montornès, és on té lloc l'aplec el dilluns de Pasqua de Resurrecció.

Al costat del temple romanen alguns vestigis del que fou castell de Montornès.

Aquest, té una nau amb capelles laterals. La seva volta de canó amb llunetes cobreix la part central de la nau, i les capelles estan cobertes amb voltes de mitja taronja.

La porta principal està situada als peus i té un arc rebaixat amb motllures emmarcant-lo.

Damunt la porta principal hi ha una petita espadanya on es troben les campanes. A l'arc rebaixat de la porta d'accés n'hi ha una inscripció amb data de "1783". El coronament superior és corb a la façana.

També hi ha una porta lateral tapiada que pertanyia a l'antiga ermita romànica.

Notícies històriques

L'indret de Montornès va pertànyer al Monestir de Santes Creus i a partir de 1173 per que ho comprà a la família Rajadell. El castell era aleshores del comtat i del bisbat barcelonins.

L'ermita de la Mare de Déu de Montornès s'aixecà al costat de les restes del Castell.

En construir-se l'església parroquial, l'antiga capella de la fortalesa medieval restà habilitada com a ermita.

A mitjans del segle XVII s'hi portaren a terme obres de consolidació i l'any 1783 s'aixecà el temple actual, finançat gràcies a les rendes procedents d'una sínia propietat del santuari i de les almoines dels fidels.

L'únic testimoni que resta de la primitiva esglesiola és la portalada romànica situada a l'ala nord.

A l'interior d'un cambril, hi ha una imatge d'alabastre policromat de la Mare de Déu que és molt venerada. Es tracta d'una talla del segle XVI o XVII.

L'ermita fou restaurada per darrera vegada l'any 1926.”