Castell d’Oix / Garrotxa

Situació: A Oix, nucli de població del municipi de Montagut i Oix (La Garrotxa) – Girona.

Època: Segle XV - Estil gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Esplèndida apariència. De propietat privada.

Altres noms: Casal del Barutell

Accés - Visitat el 24/10/2009:

Situat a les afores del poble, una mica per sobre de la carretera que des d’Oix es dirigeix a Beget.

Localització: del lloc on hem aparcat, al voral de la carretera: N 42 16 20 E 02 31 49. Davant per davant arrenca el camí d’accés a aquesta edificació. Altitud: 436 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

" Descripció

Casa forta de planta rectangular i pati interior bastida amb carreus ben escairats amb diferents pisos d'espitlleres a les quatre façanes i una torre de l'homenatge de planta quadrada, construïda-restaurada per l'actual propietari (la torre no havia arribat als nostres dies i s'ignora si realment havia existit mai). Està situada a l'angle de tramuntana i llevant.

La façana més remarcable està orientada a ponent, on hi ha la porta principal d'arc de mig punt feta amb senzilles dovelles i un matacà de nova construcció amb una creu grega on es poden llegir els noms del matrimoni propietari i la data de construcció.

S'han obert nombroses finestres, algunes formades amb doble arc de mig punt, amb columna i capitell central, la major part de nova factura.

Notícies històriques

Casal-castell. Documentat el 1270. L'any 1462 el castell de Bestracà va ser atacat pels remences: "no habiendo querido Berenguer de Carutell soltar a un remensa que tenia preso por no haber querido pagar las tasas, los remensas lo sitian en su castillo de Bestracà, lo toman a fuerza de armas u ponen en la prisión del castillo en lugar del remensa a Berenguer de Barutell con una cadena al cuello y, penetrando en el dormitorio de su senyora, la amenazan y la hacen salir del castillo junto con sus hijos, saqueándolo y llevándose ropa y otros objetos".

Es creu que després, la família Barutell decidí edificar a Oix la seva nova residència, on hi havia més seguretat i les condicions de vida no eren tan feixugues. "

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.