Castell dels Espolters – Albatàrrec / Segrià

Situació: A Albatàrrec, localitat de la comarca del Segrià - (Lleida).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.gencat).

Estat: De propietat privada. No és accessible, sols és pot veure des dels carrers adjacents. Desconeixem si és visitable.

Entre els anys 1924 i 1926 va ser restaurat seguint una línia medievalitzant (Wikipedia).

Altres noms: Castell - palau dels Espolters – (Patrimoni.gencat).

Accés - Visitat el 21/07/2007:

Al bell mig del poble. Entre els carrers Nou i Joan Miró, entre altres. Hi ha un cartell a la carretera principal, que ho indica (A la vora d'on hi ha les piscines municipals).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Palau renaixentista, edificat a mitjan segle XVI, situat en el cim d'un turó que domina el poble i el riu.

Està format per dos cossos en angle recte de tres plantes cadascun d'ells.

Un d'ells és una torre de planta rectangular que està rematada per una cornisa i, a les cantonades, unes petites torretes circulars sobre unes mènsules còniques.

L'altre cos està rematat per una cornisa llisa.

El parament és de carreus regulars de pedra.

A les façanes que donen al pati hi ha dos matacans sobre mènsules.

A la façana que dona al riu, hi ha un mirador amb forma de matacà obert amb dues columnes que aguanten una petita teulada.

Per tot l'edifici hi ha grans finestrals de tres arcs amb columnes, finestres amb arcs geminats, arcs conopials i espitlleres.

El pati té dos pandes amb arcades gòtiques i en el centre hi ha una font circular amb figures mitològiques.

Tot el recinte està envoltat per un mur emmerletat de construcció recent.

Notícies històriques

Aquest castell deu tenir el seu orígens al segle XIII però es va reformar o refer al segle XVI, quan es va vendre a Francesc d'Espolter i el seu fill, Martí Joan d'Espolter, el va adaptar a les noves funcions residencials.

A mitjans del segle XVIII, el castell passà als Àger de Lleida i després als Malla.

Quan es van acabar les senyories, el castell va ser adquirit per Antoni Angelet, comte de Vinatesa, i després passà a la família Camon de Barcelona, que entre 1924 i 1926 el van refer dins d'una concepció medievalista. “

“ Castell d’origen medieval, remodelat al segle XVI per Martí Joan Spolter.

D’estil Renaixentista, es caracteritza per la seva immensa estructura de caràcter de fortalesa amb peculiaritats renaixentistes.

Situat al nucli antic del municipi, actualment és de propietat privada. “

Segrià : Veure en un mapa més gran.