Castell de Vilalta – Sant Guim de Freixenet / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de La Tallada, nucli de població de Sant Guim de Freixenet, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: La torre, peça supervivent del castell, rehabilitada i consolidada. No és accessible lliurament, no hi ha porta d'entrada. Aparcament al voral del camí d'accés.

Tot i que l'itinerari no comporta cap maldecap, anem a descriure una mica aquest recorregut.

Després d'haver vist el castell de la Tallada, prenem el primer carrer a mà dreta, en baixada, que va a petar als peus del campanar de l'església. Llavors girem a l'esquerra i  a continuació a la dreta. Ara ens trobarem situats a 41 38 28.93 01 25 03.11, disposats a iniciar aquí el recorregut (1).

Deixarem enrere les darreres cases del poble, fins arribar a una cruïlla, al cap d'uns tres-cents metres, (41 38 27.75 01 25 13.36) on continuarem per l'esquerra (2). A partir d'ara circularem per un camí de terra perfectament transitable. Cal seguir intuïtivament la carretera principal, obviant entrades i/o sortides a camps de conreus o a generadors eòlics.

Trobarem encara una altra desviació (3) a  41 38 17.83 01 25 56.78. Continuarem per l'esquerra. Des d'aquest punt, la torre ja és visible, encara lluny, a la dreta.

Hem aparcat (4) al voral del camí (41 38 27.56 01 26 16.05),

al davant d'un terreny on al fons veiem un cartell

i al darrere, la torre, emboscada.

El recorregut total haurà estat d'uns 2 km. aproximadament.

“ Descripció

La torre de guaita es troba amagada dins d'una petita zona boscosa, dalt d'un turó i s'alça damunt la roca.

Del seu castell es conserva l'estructura d'una torre de base cilíndrica, i encara conserva uns 3 metres d'alçada i presenta un farciment al seu interior fruït de l'enderroc de l'estructura.

El seu parament exterior és a base de carreus rectangulars i regulars. El seu sistema constructiu es realitza a partir d'un doble mur de carreus rectangulars farcits amb pedra irregular i morter.

Notícies històriques

La construcció d'aquesta torre cal situar-la a mitjan del segle XI, moment que es va reconquerir i repoblar tot aquest territori.

Es té constància documental de l'existència del seu castell l'any 1078, a partir del testament d'Adelaida, filla dels vescomtes de Cardona i dona de Guillem de Mir. En ell disposava que la propietat dels castells de la Guàrdia, Sant Guim, Vilalta, Palamós i l'Albió passessin a ser propietat del seu marit i fills.”

• El temps en el dia d'avui no ens ha acompanyat gens; la boira no és bona companyia quan el que es tracta és de documentar gràficament una construcció, obviant l'aspecte artístic ... Fins al cap d'una bona estona, quan es va retirar la boira, nos ens vàrem donar compte de que hi havia aerogeneradors al nostre voltant ...