Castell de Vespella – Vespella de Gaià / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix Vespella de Gaià, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XII - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Patrimoni-Gencat).

Estat: Molt malmès. Restes insignificants. Lliurament accessible. Bones vistes als voltants.

Accés - Visitat el 17/02/2009:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. A l’arribar a Vespella trobarem una planura on poder aparcar còmodament el vehicle i després, ja a peu, ens dirigirem a la propera part superior del pujol,

on al cap d’uns cinc minuts de pujada, trobarem primer l’església de Sant Miquel (Romànica – Segle XII – Pat.mapa), antiga capella de l’edificació.

Les úniques restes visibles del castell, son un llenç de paret que trobarem al camí d’accés, a tocar de l’església, i després a la part superior del cim, també es poden  interpretar com a tals, unes minses restes existents .

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Notables restes de murs prop l'església de Sant Miquel (antiga església del castell), al voltant del qual es formà el poble aturonat.

Les restes de la Muralla i del Castell es troben enmig d'edificis en ruïnes, fonamentalment del segle XVII, dels quals algun fou aprofitat com a escola. La major part dels materials han estat aprofitats posteriorment.

Castell termenat. Documentat el 1167.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Gener 2013):

“ Descripció:

Tot i que les primeres referències del castell són relativament tardanes -del segle XII-, el seu emplaçament dominant el cim d'un turó i les seves característiques arquitectòniques semblen indicar que es tracta d'una fundació del segle XI.

Al llarg del recorregut i pel costat del vessant del turó on s'aixecà al castell s'hi troben un nombre important d'estances i un túnel excavats a la roca; són restes del poblat medieval que s'estén per tots els vessants del turó.

Respecte a les restes de la muralla i del castell, es troben enmig d'edificis en ruïnes, fonamentalment del segle XVII, dels quals algun fou aprofitat com a escola. La major part dels materials han estat aprofitats posteriorment. Donades les petites dimensions de l'esplanada del turó, el castell degué ser originàriament una torre, amb la seva església i el cementiri.

Notes històriques:

El castell està ben documentat en el segle XII, quan apareix esmentat a diversos documents. Així sabem que ja estava edificat l'any 1167 i l'any 1212 n'era senyor Pere de Vespella, qui deixà el castell al seu german Bertran i fa una deixa a l'església de Sant Miquel. Durant el segle XIII continua el llinatge dels Claramunt, i el 1314 el rei Jaume II ven el castell a Pere de Queralt, família que tindrà Vespella durant el segle XIV. A finals d'aquest segle  Vespella és propietat de la ciutat de Barcelona, i passà vers el 1400 a la família dels Icart, senyors de Torredembarra, que el tingueren fins el segle XVII. Després va passar als Desvalls, fins a inicis del segle XIX.

Durant les guerres carlines, l'any 1875, hi tenen lloc importants enfrontaments.”

• I finalment, i pels estudiosos del tema, els invitem a visitar la pàgina web de Pat.mapa, on trobaran una exhaustiva informació sobre aquesta edificació, amb especial esment de dades obtingudes d'uns treballs d'arqueologia.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S :

Una interessant mostra de cultura popular: una cabana de camp, situada a Vespella de Gaià, als peus del castell del mateix nom