Castell de Tost / Alt Urgell

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

 F O T O S


castell-de-tost-110612_501_0

castell-de-tost-110612_506_0

A la part dreta de la fotografia, l'edificació derruïda és la Rectoria. Darrere seu, el turó on hi ha les restes del castell de Tost.

castell-de-tost-110612_523_0

Els carreus del llenç de paret que apareix al centre de la fotografia, son actualment les restes més rellevants del castell .

I T I N E R A R I
 


Situació: A Tost, despoblat del municipi de Ribera d’Urgellet (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Medieval.

Estat: Pràcticament desaparegut. A la pàgina web de Wikipedia es cita que hi ha algunes restes del castell a l’espai que ocupava dalt d’un esperó rocós, al que s’accedia des d’una edificació, que posteriorment va ser rectoria.No hem pogut comprovar-ho. La rectoria, com totes les altres edificacions del poble, està completament aterrada i no hem volgut arriscar-nos a prendre mal.

Accés - Visitat el 12/06/2011:

Procedents de la Seu d’Urgell i circulant per la carretera C-14, en sentit sud, entre els PK 170-171 hi ha un trencall a mà esquerra (N 42.27831 E 01.36217) degudament identificat per anar a Tost, cap a on ens dirigirem.

Arribats al lloc, trobarem primer, a la dreta de la carretera la imponent mola de l’església de Sant Martí de Tost, tancada a les visites.

Hem aparcat el cotxe al voral de la carretera.

Davant de l’església hi ha una petita planura amb un plafó informatiu. En un costat, a sota, restes de l’antic cementiri. Als peus de la plana, en una fondalada, nombroses restes d’habitatges de l’antic poblat de Tost. Més enllà, al costat de la rectoria, s’aixeca un turó format per altes parets de roca, on dalt de tot es diu que hi havia hagut el castell de Tost.

Localització: Situació a la carretera, al costat de l’església: N 42.27293  E 01.38494. Altitud: 746 m.

Altres: Donem les gràcies a un matrimoni de mitjana edat que hem tingut el privilegi de trobar de visita en aquest lloc solitari. La senyora, nascuda a Tost, ens ha confirmat la situació del castell, alhora que, juntament amb el seu marit, han fet una mica de guies, ensenyant-nos el llogaret, mentre explicaven entranyables records de la seva vida en aquest poblet, amb enyorança i també amb pena, degut  a l’estat d’abandó total que presenta actualment aquest bonic racó de mon.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


castell-de-tost-110612_513_0

Església de Sant Martí de Tost.