Castell de Sentfores – Vic / Osona

Vista del turó on es suposa que hi havia hagut el castell de Sentfores.

Aquestes son les minses restes que hem trobat.

Vistes des de la plana del castell.

Situació: Al municipi de Vic (Osona) – Barcelona.

Època: Segle X - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN

Estat: Restes, si es que es poden identificar com a tals, totalment irrellevants. Lliurament accessible. Magnífiques vistes, des del cim.

Accés - Visitat el 14/06/2008:

Procedents de Vic, ens hem dirigit cap a la petita localitat de Sentfores, que tot seguit hem travessat,  continuant circulant per la carretera BV-4316, en sentit Santa Eulàlia de Riuprimer.

Entre els PK 3 i 4 d’aquesta carretera,  veiem en un trencall a mà esquerra, un cartell que anuncia: Camí antic de Muntanyola. Coordenades en aquest lloc: 41 54 43 02 13 18.

Continuarem per  aquest camí, deixant alguns trencalls, a mà dreta, un de primer anunciant Cal Forcada i després un altre a Can Muntanyola i Miranda.

A poca distància d’aquesta darrera casa, veurem a ma esquerra un trencall, sense cap indicació  (41 54 20.04 02 13 02.98),  que es dirigeix a una petita i propera masia.

Entrem-hi per aquest camí, i ens trobarem davant d’una edificació deshabitada, on podrem aparcar el cotxe, al davant mateix (41 54 20.47 02 13 05.56). Des de la carretera fins aquí, el recorregut ha estat d’uns 900 metres.

Un cadenat que tanca la porta d’entrada ens indica que si bé  la casa està deshabitada, no  vol dir que estigui abandonada, situació que comporta ser respectuosos amb aquesta propietat privada.

Ara, ja a peu, ens dirigirem per un camí que s’endevina que surt del darrera de la casa

i que s’enfila pel costat esquerra del petit pujol que domina aquesta contrada.

De manera intuïtiva, en cinc minuts de costerut passeig serem dalt de tot del turó.

L’anònim i cordial veí d’aquest llogaret que ens havia indicat com arribar-hi, ja ens havia advertit de les escasses, per no dir nul·les restes, que hi trobaríem en aquest lloc.

I efectivament, no vàrem pas saber trobar-hi res més que les poques filades de totxos que il·lustren aquest petit reportatge, i que fins i tot, no podríem pas jurar que pertanyen amb seguretat, a  aquesta antiga edificació.

Aquest mateix home, ens havia indicat que hi trobaríem també senyals d’unes trinxeres que havien estat construïdes durant la guerra civil espanyola (1936/1939). Efectivament, hi ha, creiem interpretar, minses senyals de l’existència d’aquestes restes bèl·liques.

A dalt de tot, al cim, unes herbes que ens arribem fins els genolls, i que conviuen amb alguns arbres petits, dominen totalment la curta planura on es suposa que hauria d’haver estat algun dia el castell.

Localització: Dades de situació dalt de tot, en un lloc qualsevol d’aquesta planura: N 41 54 24 E 02 13 09 – Altitud: 603 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

Queden escasses ruïnes, estudiades el 1915, en un turó sobre el mas Canonge.

Castell termenat. Documentat el 911 i 932."

• Vàrem tenir la impagable sort de topar amb un veí d’aquest territori, que va resultar ser el propietari, juntament amb 7 germans seus més, de la majoria de les terres dels voltants, i que ens va orientar en  la descoberta.

Tot i que la conversa va durar cinc minutets, és de ressaltar, una vegada més, la col·laboració, la gentilesa i la bonhomia de la gent que trobem pel món, lluny de la manera de ser dels que vivim a la capital,  i rodalies ... Des d’aquesta pàgina enviem una cordial salutació al seu germà, en Ramon, al que no coneixem, però que ens diuen que és un bon aficionat als castells ...